open-navfaktor-logo
search
Jeste li znali
Crna, crvena, plava...: Boja odjeće utječe na ishod intervjua za posao
Konzervativnije boje poput crne, plave, sive i smeđe najsigurniji su izbor kada upoznajete nekoga u poslovnom okruženju
20.09.2019. u 08:31
get url
text

Iako mi toga možda nismo svjesni, boja odjeće koju nosimo puno govori o nama, a kada je riječ o razgovoru za posao, jasno je da bismo svi htjeli da ostavimo što bolji utisak.

Studijom je utvrđeno da su plava i crna najbolje boje odjeće za razgovor za posao, dok je narandžasta najgora.

Konzervativnije boje poput crne, plave, sive i smeđe najsigurniji su izbor kada upoznajete nekoga u poslovnom okruženju, dok su boje koje inače "pokazuju" kreativnost, poput narandžaste, previše upadljive za razgovor za posao.

Evo šta još stručnjaci otkrivaju o bojama:

Crna - liderstvo

- U crnoj boji možete djelovati nepristupačno, ali ako je nosite pametno, odisat ćete glamurom i sofisticiranošću, kaže brand stručnjak Caren Heller.

Crna je boja koja se ozbiljno prihvata, pa je odličan izbor izbor kada idete na razgovor za posao.

Plava - timski igrač

Plava je jedna od najboljih boja koje možete nositi na razgovoru za posao, jer odiše samopouzdanjem i povjerenjem. Također, neke studije su pokazale da nošenje tamno plave boje na razgovoru za posao znatno povećava šanse da taj posao dobijete.

Siva - nezavisnost, individualnost

Nošenjem sive boje na razgovoru za posao ostavit ćete utisak nezavisne osobe, ali možda i pomalo izolovane. To ne mora biti loše, ukoliko pokažete samopouzdanje. S obzirom na to da se siva na neki način smatra "usamljenom" bojom, time ćete drugima pokazati da ste za individualni rad, sebi dovoljni i da mislite svojom glavom.

Bijela - organizacija

Nije loš izbor na razgovor za posao odjenuti bijelu ili bež boju, iako ćete, kako kažu stručnjaci, djelovati kao da nemate baš mnogo samopouzdanja. Sa druge strane, menadžeri smatraju da bijela boja odaje dobru organizaciju, tako da definitivno nije loše da se na razgovoru pojavite u nečemu bijelom.

Smeđa - pouzdanost

Odjenete li nešto smeđe ostavit ćete utisak tople, pouzdane osobe, što je veoma važno za prvi utisak.

Crvena - moć

Crvena boja odaje moć i dobra je kada privatno želite ostaviti dobar utisak na nekoga, ali nije baš najbolji izbor na razgovoru za posao. Crvena također, "pokazuje" hrabrost, uzbuđenje i energiju. Ukoliko baš volite ovu boju, neka to bude detalj.

Zelena, žuta, narandžasta, ljubičasta - kreativnost

Ove upadljivije i veselije boje poručuju da ste zabavni i definitivno privlače pažnju, ali ne ostavljaju baš utisak povjerenja i posvećenosti, tako da možda ne šalju baš najbolju poruku na razgovoru za posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.