open-navfaktor-logo
search
Bajramska sofra
Tri recepta za baklavu po izboru slastičara Armina Jašarija
Jedan od najpoznatijih sarajevskih slastičara čitateljkama Faktora predlaže da za sutrašnju bajramsku sofru pripreme jednu od sljedeće tri verzije ovog otmjenog kolača
03.06.2019. u 16:40
get url
text

Baklava je odlika svake bajramske sofre, kolač bez kojeg je ovaj praznik nemoguće zamisliti.

Postoji bezbroj načina pravljenja ovog otmjenog kolača, pa su danas mnoga mjesta i gradovi u našoj zemlji poznati po pripremi samo određene verzije baklave.

Među najpoplarnijim ipak su sarajevska, stambol, sevdidžan baklava..., a modernije varijante sadrže i čokoladu, suho voće, keks, mak. 

Armin Jašari, jedan od najpoznatijih sarajevskih slastičara, koji je tradiciju pripreme slatkih delicija, dugu više od 70 godina, naslijedio od svojih djeda i oca, čitateljkama Faktora predložio je tri recepta za baklavu.

Najbrži recept za baklavu sa orasima



Potrebno je: 1 pakovanje jufke za baklavu, 500 g oraha - pola samljeti, pola isjeckati, maslac.

Agda: 1 kg šećera, 800 ml vode, 1 limun.

Postupak pripreme:

1. U maslacem podmazan pleh slagati po dvije jufke koje ćete presipati otopljenim maslacem.
2. Svaku drugu jufku presipati i mljevenim i sjeckanim orasima. Tako raditi sve dok ne potrošite namirnice.
3. Za vrh ostaviti četiri jufke. Jufku koju ćete staviti na vrh nemojte sjeći, jer ćete je baciti nakon pečenja.
4. Složenu baklavu isjeći na željene oblike, preliti istopljenim maslacem i peći oko sat na temperaturi od 170 stepeni.
5. Agdu skuhati pred kraj pečenja baklave tako što ćete u dublju posudu staviti šećer, vodu i kolutove cijelog lumuna. Prokuhanu agdu ostaviti još pet minuta da ključa, pa skinuti sa ringle.
6. Pečenu baklavu izvaditi iz rerne, ostaviti pet minuta da se ohladi, pa je zaliti vrelom agdom.

Savjet: Komadi limuna iz agde mogu poslužiti kao dekoracija na baklavi.

Sa bademima, lješnicima i pistacijama na egzotičan način

Potrebno je: 1 pakovanje jufke za baklavu, 500 g mljevenih ili sitno sjeckanih badema, lješnika, pistacija, maslac.

Agda: 1 kg šećera, 800 ml vode, 1 limun (može, ali i ne mora u ovoj varijanti).

Postupak pripreme:

1. Postupak pripreme je isti kao i u prvoj varijanti. U maslacem podmazan pleh slagati po dvije jufke koje ćete presipati maslacem, a potom smjesom od mljevenih ili isjeckanih badema, lješnika i pistacija. Tako radite dok ne potrošite namirnice.
2. Za kraj ostavite četiri jufke, s tim da četvrtu na vrhu nećete sjeći, jer ćete je baciti nakon pečenja baklave. Njena funkcija je da baklavu zaštiti tokom pečenja da ne izgori.
3. Baklavu isjeći oštrim nožem, preliti istopljenim maslacem i peći oko sat na 170 stepeni.
4. Pečenu izvaditi iz rerne, kratko (pet minuta) prohladiti i zaliti vrelom agdom koju ste pripremili na isti način kao u prethodnom receptu.


Recept za baklavu sa tiritom

Za tirit je potrebno: 500 g brašna, 125 g maslaca, 2 jaja.

Još je potrebno: 1 pakovanje jufke za baklavu, 300 g isjeckanih oraha, maslac.

Agda: 1 kg šećera, 800 ml vode, 1 limun.

Postupak pripreme:

1. Priprema tirita: prosijati brašno, umiješati maslac rukama i dodati umućena jaja. Sve zajedno miješati rukama da ne ostanu grudvice.
2. Tirit možete pripremiti dan ranije, ali i ne morate.
3. Pripremljeni tirit pomiješati sa 300 g isjeckanih oraha i slagati između svake dvije jufke koje ste prethodno prelili istopljenim maslacem. Tako raditi dok ne potrošite namirnice.
4. Složenu baklavu izrezati, preliti istopljenim maslacem i peći u zagrijanoj rerni oko sat na 170 stepeni.
5. Pečenu i kratko prohlađenu baklavu preliti vrelom agdom koju ste pripremili na isti način kao i u prethodnom receptu.

Ovako pripremljena baklava specifična je za sarajevsku regiju, a odlika joj je što je sočnija, jer tirit zadržava više agde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.