open-navfaktor-logo
search
Patite od nadutosti
Šta popiti za ravan trbuh: Testirajte sebe na koju hranu ste netolerantni
Ljudi koji odluče da se drže zdravog režima prehrane, znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki
01.11.2018. u 19:16
get url
text
Nadutost
Nadutost

Iako su te namirnice zdrave, prevelika količina vodi nadutosti

1. Skriveni šećer  Može vam se činiti da jedete nešto zdravo, a zapravo to u sebi sadrži skriveni šećer. Zato je najvažnije pročitati sastav. Ako čitate sastojke i naiđete na nešto što ne možete izgovoriti, možda vam od toga neće biti dobro, upozoravaju nutricionisti.

Zapitajte se možete li te sastojke kupiti bez problema u supermarketu ili trgovini zdrave hrane. Ako ne možete, tada se dva puta zapitajte želite li to kupiti ili najprije istražiti šta je to, savjetuju stručnjaci zaa ishranu.

Upozoravaju i da redoslijed popisa sastojaka na ambalaži obično otkriva kojih je najviše, pa nije loše provjeriti jesu li oni zdravi na samom vrhu popisa.

- Ljudi često pogrešno vjeruju da su tzv. zdravi kupovni sokovi, smoothiji i žitarice bolja opcija, ali dodaci šećera su jedan od najnepovoljnijih dijelova moderne prehrane. U takvoj hrani i pićima često se nalazi ksilitol, vrsta šećera koji može uzrokovati nelagodu u želucu, proljev i nadutost, ako se previše konzumira - objašnjavaju.

Bolja opcija je, kažu, napraviti kod kuće zdrave verzije i držati se pravih žitarica, posebno zobenih pahuljica. Ksilitol je vrsta šećera koji se dobiva iz brezine kore na sličan način kao i javorov sirup - sakupljanjem smole koja izlazi iz kore drveta. Ta smola od breze se potom pretvara u kristaliće.

2. Konzumiranje previše voća, mahunarki i leće  Oni koji se drže zdravog režima prehrane, znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki. Iako su te namirnice zaista zdrave i pune vlakana, koja pogoduju dobroj probavi, prevelika količina dovodi do nadutosti. Jer prevelike količine vlakana mogu dovesti do preopterećenja u probavnom sistemu, uzrokujući zatvor, grčeve, nadutost i nervozu želuca.  

3. Netolerancija na određenu hranu Simptomi netolerancije na neku namirnicu ispoljavaju se kao bol u trbuhu, nadutost, pojačano ispuštanje vjetrova, ponekad i proljev. Ozbiljniji oblici mogu dovesti do pojave osipa na koži i svraba.

Naprimjer, ljudi koji imaju takve simptome nakon konzumiranja mliječnih proizvoda su netolerantni na laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku, jogurtu, mekim sirevima...

Druga varijanta je da imaju negativnu reakciju na protein koji se nalazi u mlijeku - A1. Zato se na tržištu nalazi posebno mlijeko koje u sebi ima samo protein A2.

Ljudi kojima se simptomi netolerancije pojave nakon jedenja kruha su osjetljivi na pšenicu, na sve proizvode koji u sebi sadrže ovu žitaricu. Ili, neki ljudi imaju reakciju na gluten, ljepljivi protein koji se osim u pšenici, nalazi u još nekim žitaricama - ječmu i raži. Drugi ljudi mogu biti netolerantni na hemikalije ili dodatke hrani kao što su alkohol, kofein, umjetni zaslađivači, mononatrijev glutamat (MSG) ili histamin (pronađen je u gljivama, ukiseljenoj i suhoj hrani).

Kako otkriti na što se netolerantni? Mnogi ljudi nisu svjesni da su netolerantni na određenu hranu, pa nadutost i bolove u trbuhu znaju pripisivati drugim stvarima. Odličan način kako možete saznati jeste li netolerantni na hranu i koju je - eliminacija!

Imate li sumnje da ne reagirate dobro na neke namirnice, a ne znate koje, izbacite ih na neko vrijeme iz prehrane jednu po jednu i pratite što se događa u vašem tijelu.  Stručnjaci savjetuju da određenu hranu izbacite iz prehrane, ili osjetno smanjite njezin unos, na dvije do četiri sedmice. Potom je uvedite u prehranu i ako se nadutost i bolovi u trbuhu opet pojave, znat ćete u kojoj hrani je problem.

Šta jesti i piti prije spavanja za ravan trbuh? Uzmite kašiku soka od aloa vere sa vodom, jer istraživanja su pokazala da gel aloa vere ima gastroprotektivne efekte. Baš kao što smiruje opekline, tako blagotvorno djeluje i našu unutrašnjost. Ima protuupalna svojstva i pomaže kod grčeva i nadutosti. Osim toga, posjeduje i antibakterijska svojstva, koja pomažu u jačanju imunološke funkcije.

Aloa vera u obliku soka je odlična za smirivanje želuca  Procjenjuje se da se 60 do 80 posto imunološkog sistema nalazi u našem probavnom traktu. Kada se hrana ne razgrađuje na odgovarajući način probavnim enzimima, veći komadi mogu prijeći crijevni zid i dovesti do upalnog imunološkog odgovora. To je povezano sa netolerancijom na hranu, što dovodi do trbušnog grčenja i nadutosti.

Uzimanje probavnih enzima u obliku dodataka prehrani ili, još bolje, pijenje soka od ananasa prije večere, doprinosi boljoj probavi i smiruje probavni trakt.

Ananas je prepun bromelaina (posebno njegov središnji, tvrdi dio), enzima koji razgrađuje bjelančevine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadutost. Ljudi znaju kupovati bromelain u praškastom obliku kao dodatak prehrani, a zapravo se proizvodi upravo od ananasa. Zato ga je bolje unijeti u organizam iz svježeg voća. Osim što je odličan za probavu, bromelain ima protuupalna svojstva i pomaže u obnovi oštećenih tetiva i tkiva, pa se ponekad preporučuje kod bolnih koljena, sportskih ozljeda, artritisa...

I gorkim zelenim salatama, poput radiča, možete potaknuti probavne enzime, ukoliko ih pojedete prije obroka. 

Fermentirana hrana je izuzetno korisna za zdravlje crijeva. Tehnički, to znači pretvorba šećera i škroba u kiselinu, koristeći solnu otopinu. Ovaj proces potiče bujanje dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili, stvarajući veliki izvor prirodnih probiotika za probavni trakt.

Takva hrana će vam pomoći da bolje probavite hranu, ne nadimate se i da budete bolje raspoloženi, jer crijeva su mjesto gdje se stvara većina serotonina - hormona sreće.

Vaša večera trebalo bi da sadrži 150 grama suhog mesa ribe, pilećih prsa ili nemasne junetine, uz oko pola šoljice riže i neko povrće, koje ne  nadima, kao kelj ili špinat.

Popijte čaj od maslačka Ova vrsta čaja može biti efikasan diuretik, pa tako pomaže da se tekućina ne zadržava u tijelu. Čaj od maslačka je odličan za čišćenje jetre, stimulaciju probave i smanjenje želje za jelom. Ublažava i simptome žgaravice te pomaže kod drugih probavnih tegoba.

Uzmite glutamin Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu, koja pomaže uravnotežiti nervni sistem, nadopuniti zalihe vode u tijelu, a doprinosi i boljem spavanju te ravnoteži šećera u krvi. Može se kupiti u obliku prašaka, kapsula, tableta ili otopine.

Održavanje hidratacije pomaže tijelu da se detoksicira i izbaci nečistoće  Bubrezi i jetra su odgovorni za detoksikaciju krvi i proizvodnju mokraće, pa je važno pomoći ovim organima da rade svoj posao kako treba.

Izbjegavajte žvakaće gume  Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol, što može povećati proizvodnju plinova u probavnom traktu. Smanjite unos mliječnih proizvoda  Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost, pa svakako smanjite unos mliječnih proizvoda u organizam. Postoji mnogo alternativa mliječnim proizvodima, poput rižinog mlijeka, koje umiruje crijeva ili kokosovog mlijeka (ili jogurta). 

Opustite se  Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina, što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena i opustite se. Vježbajte  Jaki mišići na trbuhu spriječit će da plinovi iz crijeva izguraju trbuh prema van, pa neće toliko stršati.

Ne pričajte dok jedete  Gutanje zraka uzrokuje nadutost.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.