Malo je onih koji ne vole jesti kukuruz. Kuhan u vodi ili pečen na žaru, odlična je i zdrava grickalica.
No, od kukuruza možemo pripremati i razna druga jela, od supa, variva, dodavati ga u sendviče i salate, ili pripremiti najukusniji hljeb.
Evo nekoliko prijedloga za jela u kojima kukuruz ima glavnu ulogu:
Pljeskavice sa kukuruzom i tikvicama
Potrebno je: 2 nairendane tikvice, 2 šoljice kukuruza, 4 jaja, pola šoljice brašna od badema, 2 kašike nasjeckanog vlasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, ulje za prženje.
Postupak pripreme:
Tikvice lagano posušite papirnom salvetom.
U zdjelu stavite sve sastojke i dobro promiješajte.
Zagrijte ulje u dubokoj tavi, a potom rukama oblikujte pljeskavice i pecite ih sa svake strane tri do četiri minute.
Krem-supa sa kukuruzom
Potrebno je: 150 g kukuruza iz konzerve ili šest do sedam klipova kukuruza, 150 g bijelog graha u konzervi, 2 pileće kocke za supu, 2 dcl maslinovog ulja, 1 glavica luka, 4 česna bijelog luka, 2 kašičice kumina, pola kašičice čilija, 1 kašičica crvene paprike, 1 kašika sirćeta, prstohvat crnog bibera, prstohvat soli, 1 dcl punomasnog kokosovog mlijeka za dekoraciju.
Postupak pripreme:
Očistite kukuruz. Na ringli zagrijte maslinovo ulje i dodajte kukuruz, nasjeckani luk, so i biber. Ako koristite kukuruz iz konzerve, iscijedite vodu prije nego što stavite na ringlu. Kuhajte osam do 10 minuta, pa dodajte nasjeckani bijeli luk.
Zatim dodajte kumin, čili i crvenu papriku i kuhajte još tri, četiri minute na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje.
Dodajte pileće kocke, procijeđeni grah i sirće. Stavite poklopac i ostavite da se kuha na laganoj vatri 15-ak minuta. Sklonite s ringle i ostavite da se hladi nekoliko minuta.
Rashlađenu supu stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite u posudu, ukrasite kokosovim mlijekom, crvenom paprikom ili vlascem i poslužite toplo.
Kukuruz pečen, pa preliven umakom
Potrebno je: 6 klipova kukuruza, 2 kašike čili umaka, 50 g maslaca, 2 kašike bijelog luka u prahu, 1 dcl soka od limete, 1 kašičica vlasca, 1 kašika peršuna, prstohvat bibera, prstohvat soli, majoneza (po želji).
Postupak pripreme:
Na laganoj vatri rastopite maslac. U posudi izmiješajte čili umak, rastopljeni maslac, bijeli luk i sok od limete.
Izmiješajte, pa dodajte so i biber.
Isto tako, u smjesu možete dodati i nairendani sir i komadiće suhog mesa, ali u tom slučaju izbacite so.
Klipove kukuruza namažite smjesom, pa pecite na roštilju 10-ak minuta. Okrenite kukuruz dok sa svake strane ne dobije boju i svaki put ga zalijte smjesom.
Kad kukuruz bude gotov zalijte ostatkom smjese i pospite vlascem i peršunom. Po kukuruzu možete dodati i malo majoneze.
Burger od tune i kukuruza
Potrebno je: 85 g bijelog hljeba, rastrganog na komade, 200 g kuhanog kukuruza, 370 g kvalitetne ocijeđene tune iz konzerve, 25 g nairendanog cheddar sira, 3 sitno nasjeckana mlada luka, 1 jaje, 2 kašike biljnog ulja, 4 peciva od cjelovitog zrna.
Postupak pripreme:
Usitnite hljeb i pola kukuruza uz pomoć blendera ili štapnog miksera.
Dodajte preostali kukuruz, tunu, sir, mladi luk i malo začina, pa dobro promiješajte.
Dodajte jaje, oblikujte četiri pljeskavice i ispecite u tavi.
Razrežite pecivo i stavite umak po izboru, salatu i pljeskavicu od tune.
Kukuruzni hljeb
Potrebno je: 1 šoljica brašna, 1 šoljica palente, 1/4 šoljice šećera, 1 kašičica sode bikarbone, 3/4 kašičice soli, 1 šoljica jogurta, 2 umućena jaja, ulje ili maslac.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 200 stepni Celzijusa.
Pleh za pečenje namastite uljem ili maslacem.
U velikoj zdjeli pomiješajte prvo suhe sastojke, potom dodajte jogurt i jaja.
Nemojte previše miješati. Tijesto izlijte na pleh za pečenje i pecite 20 do 25 minuta.