navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ukoliko se češće budite sa natečenim kapcima, ovo su prirodni načini za rješavanje problema

Natečeni kapci su neminovni ako prethodnog dana niste pazili koliko vode pijete ili ste popili koju šolju kahve više

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 10.05.2024. u 07:59
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Natečenost područja oko očiju, naročito kada je praćena i tamnim kolutovima, doprinosi da izgledamo umorno i starije. Srećom, postoje vrlo jednostavni trikovi koji nam mogu pomoći da umirimo otečene kapke.
Prije svega, neophodno je utvrditi šta to tačno izaziva nadutost kapaka. Da biste to učinili, morat ćete da preispitate i vaše navike u ishrani, navike u vezi sa spavanjem, ali i zdravstveno stanje.
Proljeće je i okruženi smo brojnim alergenima. Ako su vam kapci otečeni, a nos pun sekreta, najprije bi trebalo da posumnjate na alergiju. Također, mogli biste osjećati i blago peckanje u očima. U ovom slučaju, neophodna je konsultacija sa ljekarom koji će prepisati terapiju.
Natečeni kapci su neminovni ako prethodnog dana niste pazili koliko vode pijete ili ste popili koju šolju kahve više. Dakle, smanjite kahvu i izbacite so, a povećajte količinu vode.
Prirodni lijek za otečene kapke
Kada utvrdite koji je uzrok zbog kojeg su vaši kapci otečeni, lakše će vam biti da kontrolišete nadutost gornjeg dijela lica i da je izbjegnete. Ipak, dok stojite pred ogledalom i nezadovoljno gledate svoj jutrošnji odraz, to vam neće biti od velike pomoći. Nisu vam neophodni preskupi kozmetički tretmani, ni preparati. Dovoljno je da pribjegnete za nekim od ovih prirodnih ulja.
Bademovo ulje
Odlično je i za podočnjake i za otok oko očiju. Potrebno je da ga koristite dva puta nedjeljno tako što ćete ga nježno utrljati u kožu i ostaviti da odstoji. Promjene su vidljive odmah.
Krastavac
Krasatavac hidrira, a ujedno sadrži i kofeinsku i askorbinsku kiselinu, pa smanjuje upalne procese. Zbog toga, nekoliko kolutova svježeg krastavca na očima daje rezultate već poslije 20 minuta.
Čaj od kamilice
Kamilica ima antiupalno dejstvo koje brzo daje rezultat. Dvije kesice čaja od kamilice stavite u vrelu vodu, dok ne otpuste boju. Izvadite ih iz vode, dobro ohladite i ostavite deset minuta na očima. Otok nestaje.
POVEZANO