open-navfaktor-logo
search
Recept za proljetnu slasticu
Ovo morate probati: Tiramisu od jagoda i kokosa
AUTOR: Autor: Faktor/Index.hr
17.04.2024. u 14:06
get url
text
Kombinacija mascarpone sira, piškota i kafe sigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.
Sastojci
50 g kokosa
500 g jagoda
50 ml soka od narandže
50 ml kokosovog mlijeka
500 g mascarpone sira
50 g šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
50 g bijele čokolade
130 ml slatkog vrhnja
150 g piškota
Priprema
1. Tostirajte kokos
Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
2. Operite jagode
Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme narendajte bijelu čokoladu.
3. Pripremite preljev od jagoda
U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od narandže i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. Izmiksajte kremu
U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.
5. Sjedinite kremu i šlag
U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.
6. Dodajte čokoladu
Umiješajte i izrendanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.
7. Nasjeckajte jagode
350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.
8. Složite tiramisu
Na dno pravogaonog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovinom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovinu kreme, pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.
9. Ohladite
Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.
10. Poslužite
Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.