open-navfaktor-logo
search
Objasnila i zašto
Nutricionistica kaže kako ove namirnice ne kupuje
Izbjegava pileće medaljone i druga polugotova jela.
Faktor
13.04.2024. u 15:15
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Susie Burell jedna je od vodećih australskih nutricionistica koja želi učiniti zdravu hranu dostupnom svima. Kaže kako postoje određene namirnice koje čine više štete nego koristi ako se ne konzumiraju umjereno, zbog čega ih izbjegava u trgovini.
- Jedna od rijetkih namirnica u trgovinama koje vjerovatno sadrže transmasti su pekarski kolači i muffini. U njima se vjerovatno nalazi margarin, a često sadrže i mnoštvo bojila, aditiva i prerađenih sastojaka - govori.
Također izbjegava pileće medaljone i druga polugotova jela koja se moraju pripremiti prženjem ili pečenjem. Kloni se i prerađenog mesa.
- To je hrana koja se povezuje s rizikom od razvoja bolesti crijeva, a ne kupujem ni nudle pune soli i natrijevog glutamata (MSG). Nije problem u rezancima, već u paketićima sa začinima - objašnjava.
Na njenom popisu zabranjenih namirnica su i gazirana pića.
- Takva su pića usko povezana sa debljanjem kod djece i odraslih. Jedna limenka od 375 mililitara pića može sadržavati čak devet kašika šećera, a sve varijante su jednako loše - upozorila je.
Što se tiče namaza od orašastih plodova, kaže da je važno provjeriti deklaraciju jer ponekad sadrže više ulja i šećera nego što sadrže orašastih plodova.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.