open-navfaktor-logo
search
Slatki dio bajramskog ručka
Baklava je neizostavna, a evo kako pripremiti i tortu-puslicu, voćne kremšnite, vanilija kriške
Na našim prostorima, tradicionalno, bajramski ručak je obilan, a posebnu pažnju domaćice posvećuju slatkom dijelu. Obično se pripremaju zaliveni kolači - baklava, ružice, kadaif, hurmašice...
AUTOR: Autor: A. S.
08.04.2024. u 18:15
get url
text
Bajramski kolači
Bajramski kolači
Bajramska sofra ima veliko značenje, jer je to prvi ručak koji vjernici imaju nakon 30 dana ramazanskog posta.
Oko sofre svi se okupljaju, članovi porodice, rodbina, prijatelji, komšije. Zato i ne čudi da se prvog dana Ramazanskog bajrama uglavnom sve "vrti" oko trpeze, koja jela pripremiti, kako će sofra izgledati.
Domaćice se trude da je sto prekriven najljepšim stolnjakom, da se hrana servira u najljepšem servisu za ručavanje, iznose se najljepše čaše za vodu i šerbe, pribor za jelo, salvete...
Na našim prostorima, tradicionalno, bajramski ručak je obilan. Uglavnom su tu tradicionalna bosanska jela poput begove čorbe ili tarhane, raznih vrsta ćevapa, dolmi, bosanski lonac, pite...
Posebna pažnja se posvećuje slatkom dijelu bajramskog ručka. Obično se pripremaju zaliveni kolači, a kraljica bajramske slatke trpeze je - baklava. Tu su još i kadaif, ružice, hurmašice, tulumbe.
Ako još niste odlučili šta od slatkog pripremiti za Ramazanski bajram, evo nekoliko prijedloga koje nam je poslala Veldina Cokić, pravnica iz Mostara, koja je ljubav prema pripremi kolača naslijedila od majke.
Veldina je poslala recept za nezaobilaznu baklavu sa orasima, a za one koji baš i nisu ljubitelji ovog kolača, ili bi htjeli pripremiti i nešto modernije deserte, tu su i torta -puslica, vanilija kriške s bananama, fantastične kremšnite.
Baklava sa orasima
Potrebni sastojci: jedan kg oraha, jedan kg jufke, 250 g maslaca, 200 ml ulja.
Agda: jedan kilogram šećera.
Baklava
Postupak pripreme:
Istopiti maslac sa uljem i time prelivati jufke.
Premažite tepsiju, a onda redajte na dno tri jufke. Svaku premažite smjesom od maslaca i ulja. Potom stavljajte po dvije jufke, ali svaku prespite orasima i na vrh opet stavite tri jufke.
Priprema agde: šećer sipajte u dublju šerpu, pa dodajte toliko vode da bude centimetar iznad šećera. Kad agda prokuha, smanjite temperaturu, pa je još kuhajte 20 minuta.
Složenu baklavu izrežite oštrim nožem, prelijte maslacem i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Onda smanjite temperaturu na 150 i pecite još pola sata.
Pečenu baklavu ostavite da se hladi oko 10 minuta.
Potom kutlačom lagano zaljevajte da potrošite pola količine agde. Sačekajte da baklava upije, pa zalijte ostatkom šerbeta.
Torta - puslica
Potrebni sastojci za koru: devet bjelanaca, 15 kašika šećera, jedna kašika sirćeta.
Fil: jedan litar mlijeka, devet žumanaca, 10 kašika šećera, dva pudinga od vanilije, četiri kašike gustina.
Još je potrebno: 200 g maslaca ili margarina, 100 g umućenog šlaga ili slatke pavlake, 300 g mljevenih oraha, 300 g umućenog šlaga ili 300 ml slatke pavlake za oblaganje cijele torte.
Torta - puslica
Postupak pripreme:
Bjelanca umutite u čvrst snijeg. Dodajte šećer i sirće, pa nastavite još malo mutiti. lzlijte bjelanca u pleh 30x20 obložen pek-papirom i pecite koru na 150 stepeni sat i 20 minuta. lsključite rernu i tako ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte puding, gustin i malo mlijeka.
Skuhajte u provrelom mlijeku. Ohlađeni fil umutite sa maslacom ili margarinom. Dodajte 100 g umućenog šlaga i sastavite sa filom. Fil potom podijelite u dva dijela. U jednu polovinu
dodajte 300 g mljevenih oraha.
Slaganje torte: kora - fil sa orasima - žuti fil - umućeni šlag ili slatka pavlaka.
Vanilija kriške s bananama
Za biskvit je potrebno: pet bjelanjaka, pet kašika šećera, tri kašike ulja, jedan puding od vanilije u prahu, jedna kašika oštrog brašna.
Krema: 650 ml mlijeka, dva pudinga od vanilije, dvoije kašike škrobnog brašna (gustin), pet žumanjaka, 150 g šećera, jedan vanilija šećer, 100 g maslaca, 200 ml vrhnja za šlag, dvije, tri banane, sok jednog limuna.
Vanilija kriške s bananama
Postupak pripreme:
Bjelanjke umutite u čvrst snijeg, pa postepeno dodajite šećer. Dodati ulje miksajući na najmanjoj brzini, a puding u prahu i brašno lagano umiješajte špatulom.
Smjesu rasporedite u veliki pleh za pečenje dimenzija 40x30 centimetara kojeg ste prekrili papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni 20-25 minuta, da lagano porumeni. Malo ohladite, prerežite na tri jednaka dijela po dužini te pažljivo odvojite od papira za pečenje.
Krema: od ukupne količine mlijeka odvojite 150 ml u kojem ćete uzmutiti puding, gustin, žumanjke, šećer i vanilija šećer, pa ukuhajte u ostatak mlijeka.
Kuhajte miješajući žicom dok se ne zgusne. Sklonite s ringle i prekrijte prozirnom folijom pa malo ohladite.
Kremi dodajte maslac sobne temperature i izmiksajte, a na kraju ručno umiješajte čvrsto umućeno vrhnje za šlag.
Redom slažite biskvit, na biskvit kremu, te tanko rezane banane pokapane limunovim sokom.
Tako radite dok se ne potroše svi sastojci.
Kolač namažite kremom sa svih strana. Po želji kolač ukrasite šlagom, ribanom bijelom čokoladom i kriškama banane.
Fantastične kremšnite
Potrebni sastojci za kalup veličine 36x25 cm: 500 g lisnatog tijesta (dva po 250 g).
Krema od vanilije: 1,5 l mlijeka, šest žumanjaka, četiri vanilija šećera (40 g), 200 g šećera, 180 g gustina (škrobnog brašna), 100 g maslaca ili margarina, 500 ml slatkog vrhnja.
Voćni dio: 400 g zaleđenih višanja ili bobičastog voća, 100 g šećera, 30 g gustina, 100 ml vode.
Još je potrebno: šećer u prahu za posipanje.
Fantastične kremšnite
Postupak pripreme:
Tijesto: svaku polovinu lisnatog tijesta razvaljajte na cca 40x28 cm. Zatim prebacite na pleh za pečenje i izbockajte viljuškom. Pecite na 220 stepeni dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, oko 15 minuta. Ponoviti isto sa drugom polovinom tijesta.
Krema od vanilije: u žumanjke dodajte šećer i miksajte minutu, dodajte 200 ml mlijeka, gustin i vaniliju i miksajte još minutu.
Stavite na ringlu ostatak mlijeka. Čim prokuha smanjite jačinu temperature, sklonite s ringle, pa u mlijeko dodajte smjesu sa žumancima i dobro izmiješajte.
Vratite na ringlu, stalno miješajte i kuhajte nekoliko minuta.
Prebacite kuhanu kremu u zdjelu za miksanje, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Voćni sloj: voće stavite u lončić, dodajte šećer i pola vode. Staviti na ringlu. Ostatak vode pomiješajte sa gustinom. Kad voće prokuha dodajte smjesu gustina i vode, miješajte i kuhajte dvije minute. Sklonite s ringle i ohladite na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu kremu od vanilije dodajte maslac sobne temperature i miksajte nekoliko minuta. Postepeno dodajite slatko vrhnje i dalje miksajte. Kad se dio vrhnja dobro umiješa tek tada dalje dodajite ostatak vrhnja.
U duboki pleh za pečenje ili kalup stavite jednu koru lisnatog tijesta, na nju rasporedite pola kreme od vanilije, pa voćni sloj i ostatak vanilija kreme. Završite drugom korom i šećerom u prahu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.