open-navfaktor-logo
search
Sedamnaesti po redu
Zvizdić otvorio "Sajam Trešnje" u Mostaru: Hercegovina ima šta ponuditi investitorima
Sajmovi su dobra prilika da se razgovara o modelima jačanja poslovnog okruženja te ekonomskog razvoja BiH
19.06.2019. u 21:40
get url
text

Sedamnaesti Međunarodni sajam privrede, prehrane i turizma "Dani trešnje" u Mostaru danas je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Govoreći o ovoj manifestaciji Zvizdić je rekao da je ovo prilika da se prezentiraju ozbiljni potencijali koje posjeduje Hercegovina.

- Sajmovi su najbolja prilika za prezentaciju privrednih i investicionih potencijala, za susrete privrednika iz BiH ali svakako i cijele regije i širega područja. Sajmovi su dobra prilika da se razgovara o modelima jačanja poslovnog okruženja te ekonomskog razvoja BiH - kazao je Zvizdić.

Dodao je kako ova manifestacija obogaćuje turističku ponudu Mostara i Hercegovine. Naglasio je kako je u prvom kvartalu ove godine HNK posjetilo 25 000 turista sa ostvarenih skoro 40 000 noćenja, što govori o stalnom rastu turizma, kao jedne vrlo bitne privredne grane. Napomenuo je i da trebamo raditi na tome da ubrzamo postojeće administracione procedure.

{$galerijaFotografija}

- Što se tiče same Hercegovine, ona iz svoje bogate historijske, prirodne, kulturno-historijske, turističke i ekonomske ponude ima šta ponuditi i domaćim i stranim investitorima. Siguran sam da će se ti projekti nastaviti, samo je potrebno što prije doći do istinske administrativne podloge koja može biti pravi servis-poručio je Zvizdić.

Edin Mušić, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH (SDA), naglasio je da kada se osvrne na proteklih 17 godina, jasno je koliko je Sajam uznapredovao.

- Sajam poprima jednu drugu dimenziju, i pokušava da bude spoj između poljoprivrede, prehrane a i jedna vrlo važne oblasti ovoga prostora-turizma. Ona je danas i sajam trešnje, ali je na neki način i spoj za ono što nas očekuje u narednom periodu po pitanju turizma - kazao je Mušić.

Direktor Sajma Salem Bubalo je istaknuo kako ovogodišnji sajam ima posebnu čar i obavezu.

- Sajamski prostor je ispunjen kao nikada do sada.Preko 300 izlagača iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske i BiH je danas tu - istaknuo je Bubalo.

Ovogodišnji partner sajma je Obrtnička komora Federacije BiH, koja želi, dodaje Bubalo, da promoviše stare autohtone zanate, koji postaju turistički brend.

Prije svečanog otvorenja glavna savjetnica gradonačelnika Mostara u ime Grada Mostara te gradonačelnici Grada Zrenjanina i Skoplja potpisali su sporazum o saradnji i prijateljstvu.
Upriličena je i promocija turističkog brenda gondolsko-panoramske žičare za područje Rujišta.

Sajam je prvog dana i ove godine posjetilo više stotina građana Mostara i Hercegovine. Popratni programi i ove godine uključuju druženja, kulturno-zabavni program, turnir u šahu na kojem će nastupiti najbolji šahisti iz općina koje u Mostaru imaju svoje izlagače, te malonogometni turnir koji će se večeras održati u Sportsko-rekreacionom centru "Mithat Hujdur–Hujka".
Sajam će trajati tri dana.

Dani trešnje ove godine su i humanitarnog karaktera. Posjetioci će imati priliku kupiti dobrovoljnu humanitarnu ulaznica od 5 KM, od čije prodaje će se sredstva donirati Domu za sa
posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru.

Aerodromi u Mostaru i Tuzli omogućit će putovanja za najsretnije kupce ove ulaznice.

20190619_115934.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.