open-navfaktor-logo
search
Tursko tužilaštvo
Zvanično: Khashoggi udavljen odmah po ulasku u konzulat, tijelo raskomadano i uništeno
Ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija izvršeno je s predumišljajem i udavljen je odmah po ulasku u konzulat. Nakon što je udavljen, njegovo tijelo je raskomadano i uništeno, navedeno je u zvaničnom saopćenju koje je danas objavilo Tužilaštvo Republike Turske
31.10.2018. u 16:40
get url
text

Ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija izvršeno je s predumišljajem i udavljen je odmah po ulasku u konzulat. Nakon što je udavljen, njegovo tijelo je raskomadano i uništeno, navedeno je u zvaničnom saopćenju koje je danas objavilo Tužilaštvo Republike Turske.

Tužilaštvo je objavilo saopćenje u vezi sa istragom o ubistvu saudijskog novinara i kolumniste Whasington Posta Jamala Khashoggija, koji je ubijen 2. oktobra u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbul, kao i o posjeti glavnog saudijskog tužioca Sauda al-Mojaba Istanbulu. 

Navedeno je kako su zvaničnici Republike Turske i Saudijske Arabije, nakon ubistva novinara Khashoggija, dogovorili detaljno provođenje istrage o ubistvu, kao i o tome da se pred lice pravde izvedu počinioci ovog ubistva. Naglašeno je kako je u skladu s tim dogovorom, saudijski glavni tužilac Saud al-Mojam 28. oktobra doputovao u višednevnu radnu posjetu Turskoj, u okviru koje je održao sastanak s turskim tužiocem. 

- S obzirom da je Jamal Khashoggi ubijen na teritoriji Republike Turske, tokom ovog sastanka istaknuto je da, u skladu sa zakonodavstvom Republike Turske i generalnim principima univerzalnog prava, pravosuđu Republike Turske pripadaju ovlasti za provođenje istrage i suđenje osumnjičenima. Stoga, ponovljen je zahtjev za izručenje osumnjičenih koje su uhapsile saudijske vlasti - piše u saopćenju. 

Tursko tužilaštvo je istaklo kako saudijske vlasti nisu dale nikakvu izjavu o lokalnom saradniku koji je spominjan tokom istrage u ubistvu Khashoggija. 

- Uprkos želji da se rasvijetli istina o ubistvu Khashoggija, na sastancima nismo došli do konkretnih rezultata - piše u saopćenju, gdje je istaknuto kako tužilaštvo ima obavezu da sa javnosti podijeli one podatke do kojih se došlo u okviru dosadašnjeg toka istrage. 

Navedeno je kako je Jamal Khashoggi 2. oktobra 2018. godine stigao u zgradu Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Ubistvo Jamala Khashoggija izvršeno je s predumišljajem i udavljen je odmah po ulasku u konzulat. Nakon što je udavljen, tijelo Khashoggija je raskomadano i uništeno. 

Glavni turski tužilac s delegacijom pozvan u posjetu Saudijskoj Arabiji u okviru istrage o ubistvu Khashoggija, a istraga o ubistvu Khashoggija se nastavlja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.