Ambasada SAD

Znate li koje mjesto iz BiH je dobilo dvojnika na Marsu

Objavljeno: 23.09.2019. u 17:51 Autor: B. T.

Danas u Jezeru, zajedno sa učenicima i predanom načelnicom Jezera Snežanom Ružičić slavimo budućnost kroz vezu ove regije s NASA-om i odredišnim mjestom za slijetanje na Mars, poručuju iz Ambasade

Sa događaja u Jezeru

FOTO: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država

Danas u Jezeru, zajedno sa učenicima i predanom načelnicom Jezera Snežanom Ružičić slavimo budućnost kroz vezu ove regije s NASA-om i odredišnim mjestom za slijetanje na Mars. Objavila je to Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na svojoj Facebook stranici.  

- Sljedeće godine program istraživanja Marsa lansirat će Mars 2020 rover koji će tražiti znakove drevnog mikrobiološkog života i skupljati uzorke marsovskih stijena i tla. Rover Mars 2020 sletiće u mali krater nazvan Jezero, mjesto gdje se prije nekoliko milijardi godina nalazilo jezeru na Marsu - objašnjeno je iz Ambasade. 

Ambasador Eric Nelson, uručujući pismo direktora programa istraživanja Marsa, Jamesa Watzina, koje potvrđuje kako je Marsov krater Jezero nazvan po ovoj zajednici u BiH, rekao je danas:

- Baš kao što Mars Rover predstavlja napredak novih sposobnosti i tehnologije, znam da ćete vi, mladi lideri, otvoriti nova vrata u budućnost. Baš kao što je Mars Rover osmišljen da unaprijedi naše razumijevanje mogućnosti za život izvan Zemlje, znam da ćete vi nastaviti zajedno raditi u svojim zajednicama, na ostvarivanju potencijala ovdje u Bosni i Hercegovini. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije