Malteški mediji

Znaju se nalogodavci prošlogodišnjeg ubistva novinarke

Objavljeno: 18.11.2018. u 21:16

Nalogodavci ubistva novinarke Daphne Caruane Galizije, ubijene na Malti 2017. u atentatu autobombom, su identificirani, rekli su policijski izvori na koje se poziva The Sunday Times of Malta.

Porodica Caruane Galizije još nije službeno obaviještena da su nalogodavci identificirani

Prema tim izvorima, grupa od više od dvojice Maltežana naredila je to ubistvo. 

Trojica osumnjičenih za ubistvo su uhapšena, ali još nije poznat identitet pravih nalogodavaca.

Caruana Galizia (53) je ubijena 16. oktobra 2017. godine bombom koja postavljenom u njen automobil. Istraživala je afere pranja novca i krijumčarenja nafte u koje su bili uključeni članovi vlade i organiziranog kriminala.

U svom blogu direktno je optuživala malteške političare.

Novinarkin sin Matthew je krajem oktobra upozorio na sistem nekažnjivosti koji, prema njegovu mišljenju, na Malti štiti nalogodavce.

Trojica uhapšenih 4. decembra 2017., braća Alfred i George Degiorgio te Vince Muscat, optuženi su za ubistvo, ali novinarkin sin ističe da su oni počinitelji koji su na dnu lanca, ustvrdivši da se još "ne zna ko ih je poslao i ko im je platio".

Porodica Caruane Galizije je izjavila u nedjelju kako je policija nije službeno obavijestila da su nalogodavci identificirani.

Izvor:   Index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije