Ekipa će biti kompletirana u Parizu, odakle naš nacionalni tim leti na konačno odredište, Osaku. Igračice će se okupiti iz raznih krajeva Evrope, tačnije iz gradova u kojima nastupaju za svoje klubove. Prethodno će obaviti PCR testiranje, što je jedan od uvjeta za ulazak u azijsku državu.

Dolazak u japansku metropolu predviđen je u nedjelju ujutro, po tamošnjem vremenu, a prvi trening bh. selekcija bi trebala obaviti dan kasnije. Uvodna press-konferencija, prije početka kvalifikacionog turnira u Osaki, predviđena je u srijedu.

Izabranice selektora Gorana Loje u prvom kolu 10. februara igrat će protiv Bjelorusije od 16 sati po lokalnom vremenu (8 ujutro po našem vremenu). Dva dana kasnije Zmajice će odmjeriti snage sa Kanadom (15 sati po lokalnom, 7 ujutro po našem), a protiv domaće selekcije igrat će 13. februara (18 sati, 10 ujutro po našem).

- Dobar nastup na Eurobasketu nam je dao dodatni motiv i vjetar u leđa. Međutim, sigurno da u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo više nećemo imati ulogu totalnog autsajdera, kao što je bio slučaj na EP. Ovog puta ćemo biti pod posebnom pažnjom protivnika. Ali, naš cilj je jasan, idemo u Japan po novi uspjeh i historijski plasman na SP - kaže reprezentativka BiH Nikolina Babić.

Na Svjetsko prvenstvo, koje se tokom septembra održava u Australiji, plasirat će se tri najbolje selekcije iz grupe.