Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik Salko Zildžić je govoreći o nesrazmjeru pitao kako je moguće da u Kantonu Sarajevo koji je prostorno manji od Tuzlanskog kantona, i ima manje stanovnika, ima mnogo više administracije. Naveo je da je u Sarajevskom kantonu više od 14.000 osoba na budžetu, a u TK 9.800.

Niko neće da uredi oblast administracije

- Pogledajte Budžet Kantona Sarajevo za ovu godinu, to je javni dokument i vidjet ćete i taj podatak. Naime, u takvom dokumentu stoji koliko koja kantonalna institucija ima uposlenika, i na kraju imate zbir. Tako sam uporedio budžete KS i Tuzlanskog kantona za ovu godinu, i tu sam primijetio da KS ima više od 14.000 zaposlenih, budžetskih korisnika, a TK 9.800. Kada poredimo univerzitete, i tu je velika razlika u broju uposlenih - govori nam Zildžić koji je na posljednoj sjednici Zastupničkog doma FBiH ukazao na neravnopravnu raspodjelu javnih prihoda po kantonima.

Zildžić kaže da će doći vrijeme i da se raspravlja o administrativnom aparatu u FBiH.

- S obzirom na to da sve probleme u društvu posmatram studiozno, ne politikantski kako to pojedini hoće kazati, moj sljedeći korak kada završimo priču o javnim prihodima će možda biti zakon koji treba da uzročno-posljedično poveže broj građana sa javnom administracijom. U Federaciji imamo nivoe vlasti koje Federacija sufinansira, pomaže im da žive, a oni imaju veće plaće nego neki nivoi vlasti koji sami sebi zarađuju novac. I to moramo urediti, koliko koji kanton može imati državnih službenika po glavi stanovnika. Ako je u Sarajevu na 100 hiljada stanovnika dovoljno 100 službenika, pa ne možeš u Tuzli imati 150. Znači 50 je viška i troši se javni novac od investicija, kulture, sporta, socijalne zaštite. To nikada niko do sada nije htio da uredi - ukazuje Zildžić.

Dodaje da će i u toj oblasti imati svoj prijedlog za Parlament FBiH.

Zildžić kaže da nije uredu da, primjera radi, premijer kantona kojeg finansira i Federacija ima istu plaću kao federalni premijer.

Hoće likovi helikopter 

- Neka je zaradi! I onda se ponovo vraćamo na raspodjelu javnih prihoda. U Tuzlanskom kantonu iz kojeg dolazim imamo ozbiljan problem sa isplatom osnovnih potreba. Kako i ne bi kada dobije 202 miliona KM od javnih prihoda, a trebalo bi realno do 300 miliona svake godine. U Sarajevu je, što je mene dodatno iziritiralo, kuknjava na početku ove godine za budžetom manjim za 160 miliona KM. Rekoh, bit će rezanja, kad likovi u Vladi KS kažu: "Hoćemo helikopter". Pa dosta više! - govori Zildžić.

Podsjećamo, ovogodišnji Budžet KS iznosi 974,2 miliona KM, koji ima 413.000 stanovnika, dok Budžet Tuzlanskog kantona koji ima više od 445.000 stanovnika, u ovoj godini iznosi 433 miliona KM.