Procijenjena vrijednost nekretnina je 12 miliona i 138.000 maraka. Ovaj hotel ranije je bio privatizovan, ali je ulaganje završilo sudskim procesom zbog sumnje u malverzacije.

Ponuđena cijena za prodaju otprilike je su i dugovanja koja bivši hotel Tuzla duguje po raznim osnovama. Trenutno kompletna zgrada izdata u jednom dijelu je hotel Garden. Ima zakupaca prostora iz Grada Tuzla i još nekih preduzeća. Od kupca hotela zavisi hoće li zakupci ostati u zgradi bivšeg hotela "Tuzla", ispričali su nam neki od zakupaca poslovnih prostora.

Hotel "Tuzla" zvanično je otvoren 25. maja 1985. godine, a od centra istoimenog grada udaljen je nekoliko stotina metara. Otvaranje zgrade od 12 spratova, kapaciteta 223 sobe i sedam prostora za različite namjene, Tuzlaci iz vremena bivše Jugoslavije su dočekali s oduševljenjem, a hotel je odlično radio do 1998. godine.

Kao i većinu objekata u državnom vlasništvu, brojni apsurdi bh. sistema uz neslavnu privatizaciju skoro da su ga u cijelosti ukopali. Prilikom izgradnje, ovom objektu je dodijeljen status poslovnog hotela koji će ponudom zadovoljiti sve potrebe gostiju koji u Tuzlu dolaze na svega nekoliko dana radi poslovnih obaveza. Sa velikim brojem uposlenih, hotel "Tuzla" je savršeno funkcionisao više od deceniju.

Sve je funkcionisalo kako treba do 1998. godine kada se pristupilo podizanju komercijalnog kredita u svrhu renoviranja određenih dijelova hotela.

- Nakon samog rata hotel je trebalo renovirati i mi smo to radili kako i koliko smo mogli, ali to nije bilo dovoljno. Za tu namjenu je podignut kredit od 2,5 miliona KM koji nije vraćan. Ta 1998. godina je bila samo okidač za brojne probleme koji će nastati u narednom periodu. Došlo je do promjene dugogodišnjeg direktora, a uslijedile su i takozvane mala i velika privatizacija. Radnici su 2002. godine sa tadašnjim menadžmentom napravili takozvanu ortačku grupu i donijeli poslovnu odluku da kupe 67 posto kontrolnog paketa državnog kapitala, jer je preostali dio bio kupljen u maloj privatizaciji - izjavila je ranije bivša direktorica hotela Tuzla Amalija Simić.

- Kao takvi javili smo se Agenciji za privatizaciju TK i dobili smo ponudu da to bude 1.750.000 KM uloga, kako bismo pristupili ugovoru. Dobili smo i obavezu investiranja 15 miliona KM uz rok izvršenja od tri godine. Normalno, finansijske mogućnosti nisu bile takve da bismo mogli uložiti 15 miliona, tako da smo od 2002. do 2007. tragali za strateškim partnerom - dodala je Simić.

Nakon pet godina traganja, 2007. godine pojavio se strateški partner RAM-Invest iz Ljubljane koji je pristupio ortačkom ugovoru te se obavezao da će umjesto ortačke grupe izvršiti investiranje za godinu dana, što nije učinjeno, a hotel je već bio u dubiozi od 13 miliona maraka..

RAM-Invest je sva ulaganja u hotel "Tuzla" izvršio putem kreditnih sredstava, a zbog nemogućnosti vraćanja novca, 2015. godine je otišao u stečaj, a vlasnik u lični bankrot.