- Pacijent ima blažu upalu pluća. Sinoć su mu ponovo urađeni nalazi te smo zaključili da još uvijek nije u takvom stanju da ga je potrebno priključiti i na respirator.

Međutim, njegovo se stanje kontinuirano prati - kaže Drljević, koji najavljuje da će se tom pacijentu svaka dva dana uzimati nalazi.

Drljević je potvrdio kako je danas u izolatorij KBZ-a smještena i 58- godišnja pacijentica iz Tešnja, kod koje je jučer potvrđena zaraza koronavirusom, pa je izolatoriju smješteno pet, od ukupno šest pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza virusom Covid - 19. 

U međuvremenu je, kaže Drljević, još nekoliko na zarazu sumnjivih osoba testirano u domovima zdravlja u ZDK-u, ali su njihovi nalazi bili negativni.  

-Slučaj zaražene žene iz Tešnja ujedno je i prvi slučaj lokalnog prenosa virusa u ZDK, ali od poznatog izvora. Naime, radi se o bliskim srodnicima pa je i bilo za očekivati da će njen nalaz biti pozitivan. Za nas je važno da znamo ko je bio izvor zaraze - kaže Adan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK.