open-navfaktor-logo
search
Jedna osoba poginula
Zemljotres u Turskoj: Mladić preživio skok s trećeg sprata zgrade, urušio se minber džamije u Duzceu
Nadzorne kamere snimile su trenutak kada mladić u toku zemljotresa panično skače s trećeg sprata zgrade u turskom gradu Boluu.
23.11.2022. u 13:00
get url
text

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Richteru pogodio je jutros tursku provinciju Duzce, a potres se osjetio i u susjednoj provinciji Boluu. Trenutak potresa i paničnog istrčavanja građana na ulice zabilježen je i jednom od nadzornih kamera u Boluu.

Na snimku se vidi kako 28-godišnji Cagdas Lacin pada na trotoar nakon što je skočio s trećeg sprata zgrade. Lacin je prebačen u bolnicu s dva prijeloma kosti ruke, a nakon ukazane ljekarske pomoći je otpušten na kućno liječenje.

Usljed snažnog zemljotresa koji je jutros pogodio sjeverozapad Turske značajna oštećenja pretrpjela je i gradska džamija Džedidija u Duzceu, čiji je minber u potpunosti urušen.

U 04:08 sati, po lokalnom vremenu, zemljotres jačine 5,9 stepeni po Richteru pogodio je sjeverozapad zemlje, sa epicentrom u distriktu Gokyaka, u Duzceu.

FOTO: AA

Značajna oštećenja zabilježena su u džamiji Džedidiji, koja je pretrpjela oštećenja i tokom razornog zemljotresa 1999. godine. U jutrošnjem zemljotresu u potpunosti je urušen džamijski minber.

Komadi mermera rasuti su po džamiji.

Osman Akyuz, predsjednik udruženja pri džamiji Džedidiji i njen penzionisani imam, kazao je da je usljed zemljotresa u potpunosti uništen minber, kao i da su zabilježena manja oštećenja u drugim dijelovima džamije.

Prema dosadašnjim informacijama, u zemljotresu u Turskoj poginula je jedna osoba, a više desetina ljudi je povrijeđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.