open-navfaktor-logo
search
Čvrste spone
Željka Cvijanović ipak nije potpuno omašila: Ovo su teroristički napadi koji su zaista povezani sa BiH
"Na neki način je sa BiH povezan" i napad na avion Malaysia Airlinesa MH17, kojeg su proruski separatisti srušili tokom leta iznad istočne Ukrajine
20.06.2019. u 12:47
get url
text
Željka Cvijanović, Igor Girkin, Brenton Tarrant, Anders Breivik
Željka Cvijanović, Igor Girkin, Brenton Tarrant, Anders Breivik

Predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović nerijetko ima problem sa nedostatkom činjenica kojim bi potkrijepila svoje stavove. To, međutim, nije slučaj sa posljednjom izjavom, prema kojoj je, smatra Cvijanović, "svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan sa BiH".

"Na neki način je sa BiH povezan" i napad na avion Malaysia Airlinesa MH17, kojeg su proruski separatisti srušili tokom leta iznad istočne Ukrajine. Poginulo je svih 298 putnika i osoblja, a za rušenje aviona su u srijedu zvanično optužene četiri osobe, tri Rusa i jedan Ukrajinac.

Prvooptuženi je bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB Igor Girkin, koji je obnašao dužnost ministra odbrane u takozvanoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR). U trenutku rušenja aviona bio je komandant oružanih snaga DNR-a, a ukrajinske vlasti su ga još prije nekoliko godina optužile za terorizam.

Igor Girkin je poznat i kao Igor Strelkov, a njegova poveznica sa BiH je učešće u proteklom ratu kao dobrovoljca u redovima Vojske RS-a. Tome svjedoči i njegova fotografija, nastala u Višegradu 1992. godine, kada su se u tom gradu odvijala masovna ubistva, zlostavljanja i progon Bošnjaka. Njih oko 3.000 je ubijeno.


Igor Girkin (u sredini)

U BiH se, prema navodima iz njegovog dnevnika objavljenenog u listu Zavrta pod naslovom "Bosanski dnevnik", borio od 1. oktobra 1992. do 26. marta 1993. godine. Bio je pripadnik Drugog dobrovoljačkog odreda, kojeg je predvodio Mihail Trofimov. Oni su se borili uz Drugu podrinjsku i Drugu majevičku brigadu Vojske RS-a, a pored Višegrada, učestvovali su u borbama oko Goražda, Žepe i Sarajeva.

"Inspiraciju" za terorističke napade u novozelandskom Christchurchu, u kojima je stradala 51 osoba, 28-godišnji Australac Brenton Tarrant je pronašao baš u BiH, odnosno u velikosrpskoj ideologiji i zločinima koje su snage predvođene osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem počinile nad Bošnjacima u BiH.

- Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci. Čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci. Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje. Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje – stihovi su pjesme koju je Tarrant slušao na putu do džamije, u kojoj je započeo svojoj krvavi pohod.

Anders Breivik je 22. jula 2011. godine na norveškom otoku Utoya, tokom omladinskog kampa Laburističke stranke, ubio 69 osoba. Dva sata ranije detonirao je automobil-bombu u Oslu, koja ja ubila osam osoba.

U svom manifestu se pozivao na Radovana Karadžića i "srpsku braću", koju su, kako je kazao, "nepravedno napali".

- Radovana Karadžića ću pamtiti kao počasnog križara i evropskog ratnog heroja. On nije nikakav masovni ubica i rasista, već čovjek koji je svoju kuću htio osloboditi od islama – pisalo je u Breivikovom manifestu.

Navedeni primjeri zaista potvrđuju konstataciju entitetske predsjednice Željke Cvijanović da su neki od najvećih terorističkih napada u svijetu "na neki način povezani sa BiH", a kritike kojim je bila izložena nakon ove izjave su, jasno je, potpuno neutemeljene. Naravno, ova konstatacija "drži vodu" ako se uzme u obzir samo taj dio izjave entitetske predsjednice. Onaj u kojem po ko zna koji put bez ikakvih argumenata plasira propagandu o "porastu islamskog radikalizma u BiH" je upravo to - prljava, zlonamjerna propaganda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.