open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Ruski dobrovoljac koji je ratovao u BiH optužen za rušenje aviona i smrt 298 osoba
Osumnjičeni su bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB Igor Girkin, uposlenik ruske vojne obavještajne službe GRZ Sergey Dubinskiy te bivši vojnik specijalnih snaga GRU-a Oleg Pulatov
Nedim Pobrić
19.06.2019. u 15:05
get url
text
Igor Girkin
Igor Girkin

Četiri osobe će se suočiti sa optužbama za ubistvo zbog rušenja aviona Malaysia Airlinesa MH17. Sudeći prema izvještaju međunarodnih istražitelja, trojica od četverice osumnjičenih su Rusi, a početak suđenja je zakazan za mart naredne godine.

Gotovo pet godina nakon što je avion srušen na istoku Ukrajine, kada je poginulo svih 298 osoba koje su se nalazile u njemu, istražitelji su potvrdili da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnica.

Osumnjičeni su bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB Igor Girkin, uposlenik ruske vojne obavještajne službe GRZ Sergey Dubinskiy te bivši vojnik specijalnih snaga GRU-a Oleg Pulatov. Četvrti osumnjičeni Leonid Kharchenko je Ukrajinac. On je kao komandant predvodio vojnu jedinicu u Donjecku, prenosi The Guardian.

Girkin je bio ministar odbrane u takozvanoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR), a u trenutku kada je avion srušen, 17. jula 2014. godine, je obnašao dužnost komandanta oružanih snaga DNR-a. Dubinskiy je bio njegov zamjenik u DNR-u, dok je njegov zamjenik bio Dubinskiy. Svi oni su bili nadređeni Kharchenku.

Girkin se, podsjetit ćemo, 1992. godine kao dobrovoljac priključio Drugoj majevičkoj brigadi Vojske RS-a, a svoja je ratna iskustva iz BiH kasnije opisao u novinskim člancima i knjizi memoara. Girkin je poznat i po imenu Igor Ivanovič Strelkov.

Istražitelji su rekli da su vojnici "formirali lanac koji povezuje DNR sa Ruskom Federacijom". Uz pomoć ove veze su separatisti nabavljali teško naoružanje iz rusije, uključujući i lanser Buk, kojim je srušen avion MH17. Optuženi nisu „pritisnuli dugme“, ali su bili odgovorni za dopremanje protivavionskog sistema u istočnu Ukrajinu. Prema tome, mogli su, tvrde istražitelji, biti krivično odgovorni i optuženi za ubistvo 298 osoba.

Objavljeni su međunarodni nalozi za njihovo hapšenje, a pojedinci su, izjavio je glavni holandski tužioc Fred Westerbeke, stavljeni na spiskove na međunarodnom nivou. Sva četverica su bili uključeni u dopremanje Buk raketnog sistema koji je oborio avion iz Rusije u Ukrajinu.

Westerbeke je rekao da su istražitelji pronašli i saslušali svjedoke, analizirali satelitske snimke i proslijedili telefonske pozive i druge podatke. Oblast istrage u istočnoj Ukrajini i dalje je bila nedostupna timu, što je, pojašnjava Westerbeke, otežalo proces. U istragu je bilo uključeno više od 50 istražitelja.

Taj epilog je na konferenciji za novinare u Holandiji najavio zajednički istražni tim (JIT), koji ispituje napad. On uključuje istražitelje iz Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine, čiji su državljani poginuli.

Rusija je žestoko poricala svaku umiješanost u obaranje aviona MH17. Iz Moskve su se žalili da su isključeni iz istrage uprkos tome što su "proaktivno" pokušavali da bude uključeni.

- Vi znate naš stav prema ovoj istrazi. Rusija nije imala priliku da učestvuje u njoj iako je pokazala inicijativu od prvih dana ove tragedije - izjavio je novinarima glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Avion koji je putovao od amsterdamskog aerodroma Schiphol i Kuala Lumpura izgubio je kontakt sa kontrolom zračnog prometa oko četiri sata nakon polijetanja. Pogođen je u zraku 17. jula 2014. godine nad teritorijom u istočnoj Ukrajini koju su kontrolirali proruski separatisti, a ostaci su pronađeni na širem području. Holandija i Australija izjavile su u maju prošle godine da formalno smatraju Rusiju odgovornom za katastrofu i to nakon što su objavljeni nalazi o porijeklu projektila.

Od preminulih putnika, 196 su bili Holanđani i 38 Australijanci. Suđenje će vjerovatno biti održano u Holandiji, odakle je došla većina žrtava. Osumnjičenima se može suditi u odsustvu jer Rusija ne izručuje svoje državljane za krivično gonjenje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.