Govoreći tokom svog noćnog obraćanja u petak, Zelenski je nazvao trenutnu situaciju u Donbasu veoma teškom, pominjući rusko povećanje vatrene moći i ljudstva u regionu.

- Zato moramo da povećamo odbranu, povećamo otpor i Donbas će ponovo biti ukrajinski. Čak i ako Rusija donese svu patnju i propast Donbasu, mi ćemo obnoviti svaki grad, svaku zajednicu. Nema prave alternative - naglasio je Zelenski. 

Američko ministarstvo odbrane izjavilo je tokom brifinga za novinare da Rusija nastavlja da ostvaruje "postepene dobitke" u Donbasu.

Ukrajina i dalje poziva međunarodne partnere, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, da joj daju višestruke raketne sisteme za suprotstavljanje ruskoj ofanzivi.

Potvrđujući zahtjev Ukrajine, sekretar za štampu Pentagona John Kirby naglasio je tokom brifinga u petak da "odluke... još nisu donesene", piše CNN.

Istovremeno, ruski državni mediji su prenijeli izjavu Kirila Stremousova, zamjenika šefa ruske administracije u Hersonu, da je Herson, koji je pod ruskom okupacijom, zatvorio svoje granice prema okolnim ukrajinskim oblastima,.

- Granica je sada zatvorena iz sigurnosnih razloga... mi uopće ne savjetujemo putovanje u Ukrajinu, bez obzira na izgovor - rekao je Stremousov, prenosi RIA.

Granični prijelazi Hersona, koji je na jugu Ukrajine, s ukrajinskim regijama Nikolajev i Dnjepropetrovsk su zatvoreni, dok je putovanje od Hersona do Krima ili područja Zaporožja pod ruskom kontrolom i dalje moguće, dodao je Stremousov.