Neobično visoke temperature obilježile su u Bosni i Hercegovini i regiji oktobar i početak novembra. Natprosječno toplo vrijeme, prema najavama meteorologa, zadržat će se sigurno još neko vrijeme, a iako mnogim građanima prija sunce, neuobičajene vremenske prilike ipak imaju i negativan utjecaj.

To se vidi po velikim gužvama u ambulantama i domovima zdravlja gdje je ovih dana povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade i gripe.

- Tačno je da je veći broj pacijenta, nešto iznad granica prosjeka, upravo zbog trenutnih vremenskih prilika. Visoke temperature pogoduju širenju viroza – potvrdio je za Faktor glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Arman Šarkić.

Dodao je da od viroze obolijevalju ljudi svih starosnih skupina.

- Viroze su prisutne u svim starasnim strukturama, pacijenti su od radno sposobnih do starije populacije, a također je i veliki broj školaraca - naveo je.

Naglasio je da građani zbog toga u ovome periodu posebno trebaju voditi računa o svom zdravlju i jačanju imuniteta kako bi izbjegli viruse.

- Zna se šta se u tim slučajevima treba raditi - jačati imunitet organizma, što više provjeravati prostorije, boraviti na otvorenom i slično – rekao je Šarkić.

Iz Instituta za zdravlje Zenica navode da je u ovome periodu potrebno izbjegavati gužve, skupove i zatvorene prostore, prati ruke često sapunom ili koristiti sredstva na bazi alkohola. Potrebno je održavati i higijenu okoline - čišćenje, dezinfekcija površina i slično.

Također, savjetuju građanima da što više unose vitamina, te da se zdravije hrane.