open-navfaktor-logo
search
Utvrđuje se uzrok
Zbog neobjašnjive bolesti kandidata zaustavljeno testiranje još jedne vakcine protiv koronavirusa
Zbog bolesti jednog kandidata tokom kliničkih ispitivanja vakcine za novi koronavirus prošlog mjeseca na kratko su prekinuta testiranja koje provode Oxford i AstraZeneca, no testiranja su ubrzo nastavljena i postoji mogućnost da se vakcina na tržištu pojavi već do kraja ove ili početkom sljedeće godine.
13.10.2020. u 08:28
get url
text

Kako prenosi The Guardian, još jedna kompanija koja provodi klinička ispitivanja vakcine sada je naišla na slične probleme te su iz Johnson & Johnsona objavili kako su privremeno pauzirali ispitivanja zbog "neobjašnjive bolesti" jednog od kandidata.

U takvim slučajevima testiranja se odmah prekidaju dok se ne utvrdi uzrok bolesti, a ako ona nije povezana s vakcinom, ispitivanja se, kako je to bio slučaj i sa onom kompanije AstraZeneca, nastavljaju i dalje.

Iz kompanije ne žele govoriti o kakvoj je bolesti riječ jer prvo žele sve ispitati kako bi znali je li bolest zaista povezana s eksperimentalnom vakcinom, a osim iz Johnson & Johnsona, situaciju istražuje i nezavisno povjerenstvo.

U testiranjima Johnson & Johnsona učestvuje oko 60 hiljada pacijenata te se i ta vakcina nalazi u trećoj i posljednjoj fazi ispitivanja, a ako bi sve prošlo uredu, očekuje se da bi se finalizirana vakcina na tržištu mogla pojaviti početkom sljedeće godine.

Osim AstraZenece i Johnson & Johnsona, u posljednjoj fazi istraživanja u SAD-u nalaze se još vakcine Pfizera i Moderne, a s razvojem su daleko dogurali i ruski i kineski naučnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.