open-navfaktor-logo
search
Poginulo 12 osoba
Zavšen uviđaj: Utvrđeno kako je došlo do stravične autobuske nesreće u Hrvatskoj
Na autoputu A4 u smjeru Zagreba, danas je došlo do teške saobraćajne nesreće autobusa. Poginulo je najmanje 12 ljudi.
06.08.2022. u 21:58
get url
text
get url
text

Do nesreće je došlo oko 5.40 sati na 62. kilometru autoceste A4 u smjeru Zagreba između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec. S ceste je sletio autobus poljskih registarskih oznaka.

VEZANI TEKST - Potresno svjedočenje vatrogasca o nesreći u Hrvatskoj: Kao da gledate horor filmove, izvlačili smo mrtve

Prema dosad prikupljenim podacima, do nesreće je došlo na način da je vozač autobusa registriranog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

Uviđaj je završen, a sve detalje za je RTL Danas dao Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave varaždinske.

- Nakon provedenog uviđaja utvrđeno je da se vozač autobusa iz neutvrđenog razloga nije kretao kolovozom autoceste, da je preko zaustavne trake sišao na zelenu travnatu površinu i udario u odbojnu ogradu te sletio u jarak. Uviđajem je utvrđeno da je vozač jedan od preminulih putnika u prometnoj nesreći - kazao je Benčić.

Dodao je i da još nisu utvrdili ko je drugi vozač.

- Imamo 32 ljudi hospitaliziranih s ozbiljnim povredama. S nekim ljudima smo uspjeli razgovarati, s drugima nismo zbog zdravstvenog stanja. Ono što smo utvrdili da je većina putnika spavala. U ovom trenutku je teško, zbog traume i šoka, dobiti suvislu informaciju dok se ne slegnu njihovi dojmovi, dok ne ozdrave i budu spremni za konkretnije izjave - rekao je Benčić.

Kazao je i da trenutno nije moguće utvrditi je li vozač zaspao.

Na pitanje što slijedi vlasniku prijevozničke firme ako se utvrdi da nije korišteno vrijeme za odmor, Benčić je odgovorio:

- U svakom slučaju ćemo izvijestiti preko Ministarstva vanjskih poslova Poljsku i one će zasigurno poduzeti određene radnje. Tahograf će biti izuzet uz sva vještačenja. To će pokazati poštuje li se radno vrijeme radnika, brzinu, korištenje odmora i druge stvari koje će vještaci moći izuzeti. Vozače kontroliraju policijski službenici s inspektorima cestovnog saobraćaja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.