open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Završeno uređenje sarajevskog parka At Mejdan
Postojeće šetalište je prošireno i uređeno. Asfalt je uklonjen, prošireno je šetalište, nasuta zemlja i napravljena nova zelena površina
02.12.2019. u 13:46
get url
text

Završeno je uređenje parka At Mejdan i šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića, a građani Sarajeva su u srcu grada dobili veći i uređeniji prostor za odmor i relaksaciju. Postojeće šetalište je prošireno i uređeno. Asfalt je uklonjen, prošireno je šetalište, nasuta zemlja i napravljena nova zelena površina.

U At Mejdanu se sada šetalište proteže duž obale Miljacke - od Latinske ćuprije, sve do Ćumurija mosta, a postavljene su i nove klupe i korpe za otpatke. Osim toga, šetalište je obogaćeno novim stablima, te je cijelom dužinom zasađeno 13 lipa. Stabla su zaštićena i oko njih su urađene bordure.

-Na novim zelenim površinama je zasađena trava i izgrađena kamena podloga za slobodnostojeće bašte. Drveće u parku je okresano i uređeno, a posađena je i živa ograda na cijeloj dužini s gornje strane parka i prema autobuskom stajalištu. Uređeni su kameni ivičnjaci dužinom šetališta, te postavljeni novi betonski ivičnjaci s donje strane prema Miljacki. Uređene su i staze koje spajaju šetalište s parkom At Mejdan - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Projekat je finansirala Općina Stari Grad iznosom od oko 90.000 KM, a kako je ranije kazao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić na ovom lokalitetu se radilo i prethodnih godina.

-U proteklim godinama smo uložili značajne napore u oživljavanje lokaliteta At Mejdan i nastojali smo mu vratiti izgled koji zaslužuje. Prije osam godina, zahvaljujući podršci iz prijateljskog grada Bursa, sagradili smo Bakr-babinu džamiju u At Mejdanu, a prije pet godina završili smo i konzervaciju ostataka medrese, harema i džamije na tom lokalitetu i tako ovaj prostor sačuvali od zaborava - podsjetio je Hadžibajrić.

{$galerijaFotografija}

-Renoviranjem parka i uređenjem šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića, koji ovaj naziv nosi od marta prošle godine, građani su u srcu grada dobili jedan mirni kutak za opuštanje, šetnju i odmor - poručio je Hadžibajrić. 

Park At Mejdan nalazi se na lijevoj obali Miljacke, između Latinske ćuprije i Mosta Ćumurija i prostire se na površini od oko 2.500 kvadratnih metara. U drugoj polovini 15. vijeka služio je kao mjesto trgovine konjima i hipodrom, te je tako dobio ime At Mejdan. Više puta mu je kroz historiju mijenjan naziv, a ime At Mejdan vraćeno mu je 1993. godine. Središtem At Mejdana danas dominira muzički paviljon izgrađen 1913. po projektu Josipa Pospišila, koji je razoren tokom Drugog svjetskog rata, a iznova sagrađen 2004. godine.

1HOME.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.