Srijeda, 19.01.2022.
Vježba u Butmiru FOTO: FENA
FOTO: FENA

Završena vojna vježba u Butmiru

Metodsko-pokaznom vježbom u bazi Butmir kod Sarajeva, koju su izveli pripadnici EUFOR-a, KFOR-a, OSBiH i SIPA-e, danas je okončana godišnja vježba "Brzi odgovor 2018"

Današnja vježba je predstavljala demonstraciju spremnosti pripadnika navedenih snaga da reaguju u situaciji kada su, kako je rečeno, radikalni elementi i teroristi ugrozili osoblje međunarodne organizacije u BiH, a uključivala je i djelovanje helikoptera.

Komandant EUFOR-ove misije ALTHEA General major Martin Dorfer izjavio je nakon vježbe da su strateški ciljevi "Brzog odgovora 2018" bili vjerodostojnost, vidljivost i saradnja.

- Ove godine su u vježbi prvi put učestvovali sastavi iz svih članica EU i NATO-a koje daju rezervne snage za EUFOR, a cilj nam je bio da vježba bude izvedena i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH i u Brčko distriktu - rekao je Dorfer.

Istakao je da su predanost, profesionalizam i trud svih učesnika vježbe bili izvanredni.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović rekao je da su svi zacrtani ciljevi određeni za realizaciju vježbe "Brzi odgovor 2018" u potpunosti realiziovani. 

Dodao je da Oružane snage BiH u narednom periodu očekuje da dobiju razvojni budžet koji će omogućiti modernizaciju OSBiH, unapređenje infrastrukture ali i standarda pripadnika OSBiH.

Tokom vježbe "Brzi odgovor 2018" broj pripadnika EUFOR-a u BiH narastao je na više od 1.000.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh