open-navfaktor-logo
search
Istrage
Završena istraga o atentatu na ruskog ambasadora Karlova: Iza atentata stoji FETO
Optužnicom na ukupno 609 stranica obuhvaćeno je 28 osumnjičenih osoba, uključujući i lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena
23.11.2018. u 14:16
get url
text

Iza atentata na ruskog ambasadora u Turskoj Andreya Karlova, koji je ubijen 19. decembra 2016. godine u Ankari, stoji teroristička i špijunska mreža FETO, na čelu s Fetullahom Gulenom, navedeno je u optužnici koja je danas proslijeđena sudu u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Istražni organi Republike Turske okončali su istragu u vezi s atentatom na Karlova, a optužnica koju je pripremio tužilac iz Ureda za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Adem Akinci, danas je proslijeđena 2. Krivičnom sudu u Ankari.

Optužnicom na ukupno 609 stranica obuhvaćeno je 28 osumnjičenih osoba, uključujući i lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena.

Oni se terete za krivična djela "kršenje ustavnog poretka", "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji", "planirano ubistvo s elementima terorizma", "pucanje iz oružja s terorističkim ciljem izazivanja panike, straha i zabrinutosti".

Za osumnjičene su zatražene doživotne kazne zatvora, te druge višegodišnje zatvorske kazne.

U optužnici je, između ostalog, istaknuto kako iza atentata na ambasadora Karlova stoji teroristička i špijunska mreža FETO-a, na čelu s Gulenom, koja je odgovorna i za pokušaj puča u Turskoj 15. jula 2016. godine. Atentat na Karlova okarakterisan je i kao "čin provokacije prema tursko-ruskim odnosima".

Atentat na ambasadora Karlova izveden je u Umjetničkoj galeriji u Ankari u trenucima dok se obraćao prisutnima na izložbi. Atentator mu je prišao i usmrtio ga hicima iz pištolja, a policija je potom ubila napadača.

Ubistvo ambasadora Karlova dogodilo se u jeku procesa normalizacije tursko-ruskih odnosa, a Karlov je bio jedan od važnijih aktera tog procesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.