Ponedjeljak, 03.08.2020.

Tužilaštvo BiH

Zatražen pritvor za uzgajivače skanka uhapšene u akciji "Damar"

SIPA otkrila laboratoriju sa 2085 stabljika marihuane
FOTO: SIPA

Sumnjiče se da su u vještačkim uslovima proizvodili skank sa visokim udjelom THC-a, koji su namjeravali plasirati na austrijsko narkotržište 

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privrednii kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za trojicu uhapšenih u akciji "Damar", koju su pripadnici SIPA-e proveli prekjučer na području Bijeljine.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana skank, sa visokim odjelom opojne supstance THC.

Pronađeno je i oduzeto 2085 zasađenih stabljika ove biljke.

Pritvor je zatražen za Zorana Simića (44) iz Austrije, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH i Srbije, zatim Momčila Zirojevića, zvanog Momo (58) iz Gacka, nastanjenog u Bijljini, državljanina BiH, te Milutina Vukosavljevića, zvanog Majstor(57) iz Smederevske Palaknke, državljanina Srbije, potvrđeno je iz državnog Tužilaštva.

Osumničenima se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga. Konkretno, terete se da su kao organizirana kriminalna grupa, vršili uzgoj i proizvodnju droge, sa namjerom njenog krijumčarenja na narkotržište Austrije, gdje se spomenuta droga prodaje po cijeni od oko 3.400 eura po kilogramu.

Pritvor za osumnjičene zatražen jue zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo.

Prijedlog za pritvor upućen je Sudu BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh