Presudni, 18. glas za usvajanje dnevnog reda, osim zastupnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i HDZ-a, dao je zastupnik SBB-a Ermin Čehić.

Po usvajanju dnevnog reda, predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić, koji je prethodno "izrazio sumnju u ishod glasanja" te tražio da se zastupnici pojedinačno izjasne o dnevnom redu, nakon identičnog pojedinačnog ishoda izjašnjavnja - 18 glasova za, šest protiv i devet suzdržanih, zatražio je novu 10-minutnu pauzu. Nakon pauze Sarajlić je objavio da zastupnici te stranke napuštaju današnju sjednicu.

- Ovdje se već duže vrijeme radi nasilje od rukovodstva Skupštine, gdje se proglašavaju pauze od 20 minuta pa traju po sat i po do dva sata. To nije prvi put. Mi, jednostavno, sebe dovodimo u situaciju da moramo čekati jednog zastupnika da dođe na sjednicu - kazao je Sarajlić, koji je dodao da ne žele učestvovati u takvom radu.

Sarajlić je istakao kako ovim potezom ne narušavaju rad, a stranke većine mogu nastaviti s radom. Najavio je da će i ubuduće poduzimati iste poteze, ako se bude kršio Poslovnik o radu.

Zastupnike SBB-a podržali su i zastupnici SDP-a te Nezavisnog bloka, dok su zastupnici DF-a, koji je prije sat vremena na press konferenciji sa zastupnicima stranaka opozicije izrazili negodovanje zbog "kršenja Poslovnika o radu Skupštine ZDK",  ostali u sali te će sudjelovati u radu današnje sjednice.

Predsjednik Kluba A-SDA Ramo Isak napomenuo je kako su se slična kašnjenja događala i ranije, za vrijeme dok je predsjedavajući Skupštine ZDK bio upravo Ismet Sarajlić, pa je potez svojih kolega ocijenio neozbiljnim.

- Mislim da se treba pokrenuti i odgovornost protiv zastupnika koji su napustili sjednicu i da im se ne plati naknada za današnju sjednicu- 200 ili 150 KM, ne znam tačno, ali nebitno. Treba da im se ne plati pa će drugi put biti odgovorni. Oni su izabrani od stanovnika ZDK i trebali su da iznose mišljenja ljudi koji su njih izabrali - kazao je Isak. 

Sjednica je nastavljena u 13.50 sati.