open-navfaktor-logo
search
Konsenzus
Zastupnici DF-a došli na sjednicu: Nakon sastanka partnera, koalicija u TK stabilna
Skupštinsku većinu u TK čine SDA sa devet zastupnika, DF ima tri, a tu su i Socijaldemokrate (SD) BiH, SBB, SBiH sa po dva te Smajo Mandžić koji se iz PDA priključio većini
16.12.2019. u 11:10
get url
text

Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu je stabilna, zaključeno je nakon sastanka koalicionih partnera koji je održan u petak popdne. Sastanak je sazvan nakon instrukcije predsjednika Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) Zlatana Begića, zastupnicima ove stranke, da ne učestvuju u radu većine "do postizanja sporazuma o svim pitanjima od važnosti za funkcionisanje aktuelne skupštinske većine".

- Ustanovili smo greške koje su činili pojedinci u Vladi TK i organima uprave. To smo triješili i došli smo na sjednicu Skupštine TK da nastavimo rad. Obustavili smo neka zapošljavanja, gdje su postojale indicije da se radi o čistom stranačkom zapošljavanju. Insistirali smo na još nekim stvarima i postignut je konsenzus - rekao je predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Skupštinsku većinu u TK čine SDA sa devet zastupnika, DF ima tri, a tu su i Socijaldemokrate (SD) BiH, SBB, SBiH sa po dva te Smajo Mandžić koji se iz PDA priključio većini. To ju ukupno 19 ruku u Skupštini TK koja broji 35 zastupnika i gdje je minimum potreban za većinu 18.

- Usvijek postoje ne nesuglasice, tako je u svakoj kući, a kamoli kada imate više koalicionih partnera. Koalicija je stabilna, a dogovorili smo da se češće sastajemo da bi imali usaglašene stavove u vezi zakonskih rješenja, da bi imali što manje amandmana - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, inače, zastupnik Socijaldemokrata (SD) BiH.

Midhat Čaušević, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA, kaže da je sastanak koalicionih partnera bio konstruktivan te je potvrđeno da parlementarna većina ostaje u istom kapacitetu.

- Sačinili smo određen plan i program mjera, kako djelovati ubuduće ukoliko doće do određenih spornih situacija. SDA je najodgovrnija kada je u pitanju većina u TK, partneri su iznijeli svoju viziju daljnjeg funkcioniranja i bitno je da je postignut visok stepen konsenzusa - zaključio je Čaušević.

Uz staru većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je predstavljena i jedna novina. Riječ je o elektronskom glasanju. Zastupnici će ubuduće odluke donositi pritiskanjem tastera, a broj glasova će biti prikazan na platnu postavljenom iz članova rukovodstva Skupštine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.