open-navfaktor-logo
search
Moćni agent
Zastupa više od 70 fudbalera, a kupio je kuću poznatog američkog gangstera
Mino Raiola jedan je od najpoznatijih fudbalskih menadžera na svijetu, iako mu je pravo ime ustvari Carmine.
08.12.2020. u 13:56
get url
text

Uz njega se vežu imena velikih zvijezda poput Zlatana Ibrahimovića, Paula Pogbe, Marija Balotellija, Henrikha Mkhitaryana, Erlinga Haalanda, Matthijsa de Ligta i brojnih drugih.

Prema informacijama dostupnim na portalu Transfermarkt.de ovaj Italijan koji je odrastao u Nizozemskoj zastupa oko 70ak fudbalera.

Poznati fudbalski agent rođen je u Salernu 1967. godine, ali se još kao jednogodišnja beba sa porodicom preselio u Nizozemsku, gdje su pokrenuli biznis i otvorili italijanski restoran po imenu "Napoli".

Raiola je radio u ovom restoranu koji je nudio italijanske specijalitete, a čak je završio i dvije godine pravne škole, pored toga što je igrao fudbal u lokalnom HFC Haarlemu.

Zbog činjenice da govori čak sedam jezika dobio je posao u agencij Sport-Promotion, gdje je zbog poliglotskih sposobnosti bio važan faktor u realizaciji brojnih transfera. Među prvima su bili oni Dennisa Bergkampa i Wima Jonka iz 1993. godine iz Ajaxa u Inter vrijedni 11 miliona funti.

Nakon nekoliko odrađenih transfera odlučio je osnovati vlastitu agenciju, a prvi veliki posao bi je dovođenje Pavela Nedveda iz praške Sparte u Lazio.

Poslije osnivanja vlastite agencije brojni fudbaleri Ajaxa postali su njegovi klijenti.

Da ne spada baš u obične menadžere potvrđuje i autobigrafija Zlatana Ibrahimovića.

- Zar bi taj čudak trebalo da bude fudbalski agent? - bio je prvi utisak legendarnog Ibre o čovjek s kojim sarađuje nakon što ga je vidio u majici kratkih rukava, prilikom dolaska na dogovoreni sastanak.

Raiola je odigrao ključnu ulogu i 2012. godine kada je spriječio potpis Paula Pogbe i Manchester Uniteda, te Francuza odveo u Juventus, koji ga je kasnije za masne pare (89 miliona funti) prodao klubu sa Old Trafforda, naravno 20 miliona funti otišlo je u džep Raioli, a sebe je nagradio kupovinom kuće poznatog šefa italijanske mafije Al Caponea u Miamiju.

Jedan od najboljih mladih napadača na svijetu, Norvežanin Erling Haaland, Raiolin je klijent, što znači da će neko morati izbrojati veliki novac za njega, jer Italijan ne radi za siću.

Ipak, desi se s vremena na vrijeme i da gigant kakav je Raiola u svijetu fudbalskih transfera ostane bez nekog od najboljih igrača. Upravo to se dogodilo sa Romeluom Lukakuom, koji je poželio promjenu, pa je odlučio okončati saradnju sa Raiolom.

Teško je vjerovati da poznati menadžer tuguje za belgijskim napadačem, kada cijeli svijet zna da je Haaland nova "zlatna koka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.