open-navfaktor-logo
search
Kriza sve dublja
Zašto u FSKS vrše pritisak da Galib Kulovac "povuče" ostavku?
U Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo ne smiruju se strasti.
07.07.2021. u 11:43
get url
text

Predsjednik Galib Kulovac prošlog mjeseca podnio je ostavku, što je potvrdio i u razgovoru za Faktor, ali mu je krnja Skupština, izglasala povjerenje. A zašto krnja?

VEZANI TEKST - FSKS ostao bez predsjednika: Galib Kulovac podnio ostavku

Izvještajna Skupština je održana tek iz trećeg pokušaja, sa 12 delegata koji su imali pravo glasa od 30 koliko broji (18 onih koji su bojkotovali ili su bili suspendovani). Među ovih 18 su: Sarajevo, Željezničar, Olimpik, Radnik (Hadžići), UNIS (Vogošća), Famos (Hrasnica), Igman Ilidža, Vratnik , Vrbanjuša, Jug...

U radu Skupštine su učestvovali većinom predstavnici Udruženja sportskih radnika, manje renomirani klubovi Kantonalne lige kao i novoprimljeni klubovi koji postoje godinu, dvije (Baton i El-Tarik), što mora se priznati, ne umanjujući rad potonjih, nije adekvatno za donošenje krucijalnih odluka iz domena rada Skupštine bilo kojeg saveza.

Kako saznajemo aktuelno rukovodstvo FSKS na sve načine pokušava uvjeriti Kulovca da ostane na ovoj funkciji. Jer, njegovim povlačenjem sa ove funkcije dobrano je uzdrman i Izvršni odbor FSKS, koji broji 13 članova. Kao što je poznato još ranije je iz IO nestatutarnom odlukom odstranjen Elvedin Begić, uz obrazloženje da "nije prisustvovao na tri (3) sazvane sjednice Izvršnog odbora FS KS tokom kalendarske godine".

VEZANI TEKST - Oznaka "hitno": FSKS "pod lupom", koje im dokumente traži inspekcija?

Uz Kulovca i Begića u Izvršnom odboru FSKS više nisu ni Adnan Džindo i Ibrahim Hasanbegović, koji su podnijeli ostavke "zbog neprincipijalnosti u radu".

Predstavnici mnogih klubova nezadovoljni su radom aktuelnog rukovodstva Saveza, naglašavaju kako se radi nestatutarno, a čelnicima FSKS zamjera se i to što prilikom prijava kandidata za komisije u FSBiH "nije konsultovana struka".

Očito da klubovi u FSKS imaju samo obaveze, a ne i prava da biraju i budu birani, da samo učestvuju u finansiranju plaća i troškova uposlenika Saveza kroz plaćanje članarina, kazni i ostalih represija koje se, u posljednje vrijeme, provode prema njima od rukovodstva Saveza.

A posljednji vid "demokratije" ogleda se u tome da je Mufid Zimić, predstavnik FK Vratnik u Skupštini FSKS suspendovan na dvije godine, uz obrazloženje da je "vrijeđao" predsjednika Skupštine, mada je jasno kako je imao drugačije mišljenje, suprotno onom koje su imaju čelnici FSKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.