open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Zašto još nema subvencija za doprinose najugroženijim u FBiH i kada se mogu konačno očekivati?
Poslodavci, odnosno, radnici pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine iz dana u dan se pitaju kada će Vlada Federacije BiH ispuniti svoje obećanje i početi sa subvencioniranjem doprinosa onima koji su ispunili uvjete za to.
03.07.2020. u 16:09
get url
text
Subvencije doprinosa, ilustracija
Subvencije doprinosa, ilustracija

Odgovore smo potražili kod Šerifa Isovića, v. d. direktora Porezne uprave Federacije BiH, koji je za Faktor rekao da bi trebali do kraja dana, ili najkasnije u ponedjeljak sve potrebne podatke onih koji ispunjavaju uvjete za subvencioniranje doprinosa dostaviti Federalnom ministarstvu finansija.

Zahtjeve predalo više od 25.000 poslodavaca 

Podsjećamo, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ili kako se često skraćeno naziva "korona-zakon" na snazi je od 8. maja, a koji omogućava subvencioniranje doprinosa u iznosu od 244,85 KM po radniku. Od toga, za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava se 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko poslodavci u mjesecu za koji se obračuvaju plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više, u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

Subvencije se odnose za april, maj i juni.

Prema službenim evidencijama kantonalnih poreznih ureda, porezne ispostave za mjesec april su zaprimile ukupno 25.025 zahtjeva kojima se traži subvencioniranje doprinosa za 174.612 radnika, a za mjesec maj zaprimljeno je 20.943 zahtjeva kojim se traži subvencioniranje doprinosa za 148.775 radnika. U toku je podnošenja zahtjeva za mjesec juni.

- Radimo punom parom, informatičari imaju mnogo posla i ja očekujem da na kraju dana, ili najkasnije u ponedjeljak ujutro, taj spisak s obveznicima koji ispunjavaju uvjete za subvencije, dostavimo Ministarstvu finansija FBiH. Mislim da će poslije toga Ministarstvo sljedeće sedmice dati tu informaciju na Vladu FBiH, a nakon toga vjerovatno će uplatiti novac na račune fondova za penziono i zdravstveno - rekao nam je Isović.

Razumijem poslodavce i njihov gnjev 

Upitali smo da li je ovaj posao mogla brže završiti Porezna uprava jer su i poslodavci i radnici na ivici živaca jer do sada niti jedan fening nije uplaćen za doprinose.

- Ja razumijem poslodavce i njihov gnjev, odnosno, nezadovoljstvo koje je opravdano, ali i oni trebaju opravdati Poreznu upravu. Naime, sva implementacija "korona zakona" je stavljena na leđa Porezne uprave. U ovom veoma kratkom periodu mi smo morali napraviti provedbene propise i sve ono što je bilo direktno do Porezne uprave, mi smo uradili, sve prije rokova. Međutim, kada je riječ o dogradnji informacionog sistema, ne možemo mi diktirati našem dobavljaču u kom roku on može dograditi informacioni sistem - govori nam Isović i dodaje:

- Veoma su kratki rokovi i to je jedna strana zakona koja je u nezgodnu situaciju dovela Poreznu upravu u smislu određenja ovog posla. Ja mogu reći da su zaposlenici Porezne uprave zaista pružili ogroman napor, urađen je herojski posao jer nije jednostavno u periodu od osam dana, u kome su poslodavci podnosili zahtjev, obraditi više od 25.000 zahtjeva, više od 170.000 radnika, za april, više od 134.000 za maj, i mislim da su to poslovi gdje su radnici zaista uložili i više od maksimuma da bi taj posao priveli kraju. Nažalost, imamo takva rješenja zbog kojih trpi Porezna uprava, a svakako i porezni obveznici.

Pojasnio je i da li se poslodavci kojima je odobrena subvencija za doprinose tretiraju kao porezni dužnici ili ne.

- Oni obveznici kojima je odobreno pravo na subvenciju ne bi se trebali smatrati poreznim dužnicima. Svi oni koji su ostvarili pravo na subvencije, a kojima Ministarstvo finansija FBiH nije uplatilo dio koji se subvencionira, ne bi se trebali smatrati poreznim dužnicima, i oni bi trebali ostvarivati svoja prava što se tiče prijava na konkurse za javne nabavke. Njihovi, hajde da kažem, ugovorni organi, bi trebalo da prihvate uvjerenja Porezne uprave da nemaju duga za ove mjesece na koje imaju pravo na subvencije - objašnjava Isović.

Nemamo problema da objavimo spisak 

Osvrnuo se i na zahtjev Vlade FBiH da Porezna uprava FBiH na svojoj web stranici objavi sve koji budu dobili subvencije doprinosa.

- Mi ćemo nakon što Ministarstvo finansija FbIH doznači ta sredstva dostaviti spisak svih poreznih obveznika kojima je odobrena subvencija. Mi nemamo niti jednog razloga da to ne ispunimo. Onog momenta kada Ministarstvo uplati novac i on se pojavi na poreznim karticama poreznih obveznika, mi ćemo to objaviti na našoj web stranici - rekao nam je Isović.

Podsjeća da je rok za podnošenje zahtjeva za subvencije produžen za deset dana. Prvobitno je za mjesec juni bio do 10. jula, a sada je do 20. jula.

- Porezna uprava je inicirala i ranije da se produži rok za podnošenje poreznih prijava, odnosno, zahtjeva za subvenciju. Taj rok je jučer na Vladi FBiH produžen za još deset dana jer smo imali određen broj poreznih obveznika koji nisu u tom roku do 10. za prethodni mjesec podnijeli zahtjeve i mi smo dali još 10 dana roka onim poreznim obveznicima koji nisu stigli da to urade, i njih treba sada uključiti na spisak. Krajnji rok je do 20. jula - rekao je Isović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.