Prema njegovim riječima, do sada je u enitetu Republika Srpska registrovano 900 slučaja koronavirusa, a 41 osoba je umrla.

Kada je riječ o novozaraženim, virus je potvrđen kod doktora u Doboju i medicinske sestre u UKC-u RS, koji su imali kontakte sa zaražnim osobama. 

Dodao je da se u Republici Srpskoj od koronavirusa oporavila 381 osoba.

-Urađeno je više od 14.000 testiranja. Na UKC-u RS se liječi 150 osoba, od kojih su 49 s težom kliničkom slikom - rekao je Šeranić.

Nakon informacija o tome da je UKC RS, zbog broja zaraženih članova klinike, postala klaster, Šeranić je kazao da uvijek postoji mogućnost da se dođe do zaraze unutar neke zdravstvene ustanove.

-Može doći do propusta i to je nešto što se ne smije dešavati. Imenovat ćemo komisije i gledat ćemo kako će se zdravstveni radnici ponašati. Želimo da evidentiramo i spriječimo bilo kakvu sumnju, a da evidentiramo one koji su napravili propuste - istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, bilo je pojedinih odjeljenja na kojima se to moglo očekivati.

-Na pulmologiji se, naprimjer, moglo očekivati. Protokoli su međutim jasni kada je riječ o izolovanju pacijenta. Obaviješten sam da se upravo radi po protokolu. Tako rade i druge bolnice. Upravo ćemo ići u provjeru na koji način se poštuje protokol - poručio je on.