open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zaposleni u državnim institucijama izašli na proteste: "Dala bih ja njima da prežive sa 475 KM"
Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH počeli su protest ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uoči sjednice Zastupničkog doma bh. Parlamenta na čijem je dnevnom redu budžet BiH za ovu godinu.
20.09.2021. u 11:23
get url
text
get url
text

Na proteste je izašlo nekoliko desetaka radnika.

Zaposleni u državnim institucijama prvenstveno traže usvajanje budžeta koji će predvidjeti veće osnovice za njihove plaće. Nezadovoljni su i jer nemaju potpisan kolektivni ugovor.

{$galerijaFotografija}

Istakli su da, prema budžetu koji je u parlamentarnoj proceduri, osnovica za plaće iznosi 475 KM, da ona nije uvećavana posljednjih deset godina i da im ugrožava egzistenciju, te su ogorčeni zbog ovakve politike vladajućih stranaka navodeći da ih omalovažavaju.

No usvajanje i takvog budžeta, sa osnovicom kojom su službenici nezadovoljni, je upitno. Stranke iz RS-a bojkotuju rad institucija BiH i shodno tome njihovi zastupnici, prema najavama, neće biti ni na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

Problem je i to što krajem septembra istječe odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, a novu treba donijeti Vijeće ministara BiH, ali predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) odbija sazvati sjednicu.

Bez budžeta ili odluke o privremenom finansiranju zaposleni u institucijama BiH neće više moći dobijati plaće, a neće biti ni finansiranja institucija.

Sanja Skočir, predstavnica zaposlenih u Centru za uklanjanje mina BiH (BHMAC), istakla je da su niske plaće osnova nezadovoljstva, a problem je i neadekvatno osiguranje terenskih radnika.

- Ljudi su svakodnevno na terenu, u opasnosti, nemamo osiguranja - dodala je.

Rekla je da traže potpisivanje kolektivnog ugovora jer su ovako nezaštićeni i da je žalosno što su jedini u Evropi bez kolektivnog ugovora.

- Protest je jedini način da poslodavac shvati da postojimo jer imamo utisak da niko ne zna da mi ovdje radimo - naglasila je Skočir.

Istakla je da niko ne zna kako dalje ako ne bude ni budžeta ni privremenog finansiranja.

Ranka Gorišić zaposlena je u Službi za zajedničke poslove institucija BiH i ima plaću od 475 KM, i petoročlanu porodicu. Ima 21 godinu staža i kaže da su im tri puta smanjivali plaću. Ogorčena je jer istovremeno parlamentarci imaju između 6.000 i 8.000 KM.

- Sramota. Dala bih ja njima svoju plaću da vide kako je - kazala je.

Okupljeni su naglasili da neće odustati i da su spremni i tužiti.

Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, rekao je da je nepotpisivanje kolektivnog ugovora osnovni problem i da su prije dvije godine poslali Vijeću ministara prijedlog ugovora, ali ih ignoriraju, niko se nije očitovao niti imaju ikakvog kontakta.

- Da imamo kolektivni ugovor, ne bi bilo priče o budžetu, to bi bila obaveza. Ali ovako, izgleda da mogu kako hoće, rade šta hoće a da niko ne odgovara. Pisali smo ambasadama, predsjednicima stranaka. Jedini pomak je što je SDA poslala u proceduru amandman na budžet da se poveća osnovica - dodao je.

Izjavu Milorada Dodika da će isplatiti plaće zaposlenim u institucijama BiH koji dolaze iz RS-a nazvao je populizmom u cilju vladanja. Dodao je da to što je Dodik rekao nema pravnog osnova.

Stranke iz RS-a odlučile su bojkotovati rad institucija BiH krajem jula, nakon što je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.