open-navfaktor-logo
search
Mogući novi protesti
Zamijenit će odbjeglog Rajapaksu: Šri Lanka izabrala novog predsjednika
Parlament Šri Lanke u srijedu je velikom većinom izglasao Ranila Wickremesinghea, koji je šest puta obavljao funkciju premijera, za predsjednika koji će zamijeniti Gotabaya Rajapaksu, a koji je pobjegao iz zemlje pogođene krizom i podnio ostavku prošle sedmice. 
20.07.2022. u 10:22
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjednik Šri Lanke pobjegao vojnim avionom na Maldive dok bjesne protesti

Zvanični rezultati pokazali su da je Wickremesinghe dobio 134 glasa na parlamentarnim izborima Šri Lanke, pri čemu je njegov glavni protivkandidat Dullas Alahapperuma dobio 82, a ljevičarka Anura Dissanayake samo tri, što mu daje apsolutnu većinu.

- Ranil Wickremesinghe izabran je za osmog predsjednika izvršne vlasti prema ustavu - rekao je generalni sekretar parlamenta nakon završetka prebrojavanja. 

Pobjeda Wickremesinghea, kojoj se protive mnogi obični građani Šri Lanke, mogla bi dovesti do novih protesta ljudi koji su nezadovoljni vladajućom elitom zbog lošeg upravljanja koje je zemlju gurnulo u tešku ekonomsku krizu.

Wickremesinghe, šesterostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsjednika prošle sedmice nakon što je tadašnji predsjednik Gotabaya Rajapaksa pobjegao u Singapur kada su demonstranti zauzeli njegovu službenu rezidenciju i ured, lutali hodnicima, koristili njegovu teretanu i plivali u njegovom bazenu.

Osim ostavke predsjednika, demonstranti su zahtijevali i ostavku premijera Wickremesinghea. Demonstranti su tada zapalili njegovu privatnu kuću i upali u njegovu premijersku kancelariju u Kolombu.

Wickremesinghe će sada po preuzimanju mandata nastojati da vrati političku stabilnost Šri Lanki kako bi mogla da nastavi zaustavljene pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.