To pitanje ide na odlučivanje u Ustavni sud RS, koji treba da donese konačnu odluke o tome da li se skupštinski zaključci odnose na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se odbacuje Rezolucija Zastupničkog doma o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Opozicione srpske stranke i bošnjački zastupnici iz koalicije Zajedno za BiH nisu prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i grupe Nezavisni poslanici, između ostalog, navodi se da Rezolucija "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS".

- Konstatujemo da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu - kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

Poslanicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

- Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada - navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima Narodne skupštine RS.