Dvadesetšestogodišnjakinja tražila je da on iznese svoje buduće planove pred sudom i tako se na njih obaveže, prenosi Daily Mail.

Ngoma je poduzela krajnje mjere nakon što njen dečko nije uspio ispuniti svoje obećanje braka koje joj godinama daje.

Zbog toga je pokrenula je pravni postupak protiv oca njenog djeteta koji joj je, kako tvrdi, obećao da će se vjenčati.

Sita čekanja, nakon osam godina veze, zaručnica ga je tužila. Unajmila je advokata i zahtijeva od njega da iznese svoje planove za budućnost nakon što se "umorila od čekanja" te sumnjajući u njegovu odanost jer ga je uhvatila kako šalje poruke drugoj ženi.

- Nikad nije bio ozbiljan, zato sam ga dovela na sud jer zaslužujem znati put naprijed i našu budućnost - rekla je Ngoma sudu.

U svoju odbranu Salaliki je rekao da se želi oženiti Ngomom, ali sebi to ne može priuštiti te tvrdi da ne komuniciraju dobro jer mu ona ne daje dovoljno pažnje.

Gertrude je sudu rekla da osjeća kako Herbert nije ozbiljan u shvatanju njihove veze, unatoč tome što je već "izdao miraz".

U Zambiji je tradicionalno da muškarci plaćaju tzv. lobolu ili "naknadu za zahvalnost" porodici svoje zaručnice kao znak da će paziti na ženu.

Unatoč izvršenoj uplati, par nikada nije živio zajedno iako dijele dijete, a Gertrude je ostala s roditeljima.

No, Herbert je obranio svoju odluku rekavši da nije finansijski dovoljno stabilan da bi mogao priuštiti vjenčanje.

Također je rekao da se nerado ženi, kriveći Gertrudu što mu nije pružila pažnju koju je smatrao da zaslužuje.

Sutkinja Evelyn Nalwize, predsjedavajući slučajem na Mjesnom sudu u Kabushiju, savjetovala je Gertrude da dečka tuži zbog kršenja bračnog ugovora i dodala da u ovom slučaju vlasti ne mogu učiniti ništa više.

Umjesto toga, savjetovala im je da pokušaju pomiriti svoje razlike van suda.