- Uprkos tome, držali smo redovne sjednice i održali smo više sjednice nego neki prethodni mandati. U takvim uvjetima smo usvojili skoro 200 zakona što u nacrtu što u prijedlogu, dok je više od 100 zakonskih rješenja stupilo na snagu – rekao je Zaimović.

Po njegovim riječima, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ostao je dužan građanima set zakona koji trebaju da pomognu privredi.

- Ti zakoni su bili dva puta u parlamentarnoj proceduri i u konačnici su se svi klubovi jednoglasno složili da zakoni o izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak, koji će olakšati privredu i smanjiti opterećenje na plaće, idu paralelno sa ovim zakonom o minimalnoj plaći, koji smo danas na vanrednoj sjednici usvojili u vidu nacrta. Danas smo napravili preduvjete da taj paket zakona tretiramo u budućnosti – istakao je Zaimović.

Podvukao je da se veoma često raspravlja da li su opravdane plate poslanika u odnosu koliko se često održavaju sjednice doma.

- Mi smo održavali kontinuitet održavanja jedne redovne sjednice u mjesecu. Nije bilo mjeseca u kojem to nismo ispoštovali bez obzira na okolnosti u kojima smo radili. Nije bilo potrebe za održavanjem više sjednica, osim što je bilo zahtjeva za održavanje tematskih sjednica. Mislim da je plaća zastupnika u Federalnom parlamentu u prosjeku oko 2.800 KM – kazao je Zaimović.

Naglasio je da se rad parlamentarca ne svodi samo na sjednice.

- Imamo pored zasjedanja formalne pripreme za sjednicu i zasjedanja radnih tijela, ali suština i najviše posla zastupnici bi trebali trošiti na analizu materijala i konsultacije sa interesnim grupacijama koje tretiraju pojedine zakone, koje ovdje usvajamo. Dakle, ima osoba za koje garantujem da su radili više nego što je prosječan dan, a ima i onih koji nisu pokazali baš neko zalaganje – poručio je Zaimović novinarima nakon održavanja današnje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici je bez rasprave usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plaći u Federaciji BiH i upućen u tromjesečnu javnu raspravu.