open-navfaktor-logo
search
Rasprava o iftarima
Zahiragić: Mašallah mumina, Konaković pokazao poznavanje tradicije Bošnjaka i iftara
Tokom razmatranja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo započela je rasprava između zastupnika, a u vezi s određivanjem radnog vremena ugostiteljskih objekata i trajanja policijskog sata.
05.05.2021. u 12:21
get url
text

Zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević je ukazao da je nelogično jer nije pomjereno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, a naročito zbog ramazana.

- Nelogično je zašto se nije postupilo po zaključku zastupnika Harisa Zahiragića i Kluba SDA u smislu pomjeranja radnog vremena ugostiteljskih objekata ili to ima neke veze sa iftarima. Sumnjamo da ima otvorene veze sa iftarima. Ako je policijski sat od 21 sat, ne vidimo ni jedan razlog da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata vraća na 20 sati. Krizni štab nije postupio u skladu sa Zaključkom Skupštine KS – kazao je između ostalog Dević.

Zastupnik Elmedin Konaković replicirao je Deviću i kazao je da bi se ramazan trebao provoditi u krugu porodice, a ne da se iftari u ugostiteljskom objektu.

- Zanima me kako to rezonuju kolege koje su tražili ovakav zaključak, za koji ne mislim da ima svrhe i logike, koja je težnja da se za vrijeme ramazana iftari održavaju u ugostiteljskim objektima. Sa kojim se to dijelom naše tradicije ili vjere, šta nas to tjera da ramazansko vrijeme provodimo tako. Ramazansko i iftarsko vrijeme je vrijeme za porodicu i druženje. Zašto bismo u vrijeme pandemije išli u ugostiteljske objekte. Naročito kolega Dević za kojeg mislim da je svršenik medrese, da nas malo prosvijetli. Zašto ovolika ofanziva – pitao je Konaković.

Dević je odgovarajući Konakoviću kazao da nema namjeru da prosvjetljava kolegu Konakovića jer bi to bi veoma težak posao.

- Ovdje se ne radi samo o iftarima već i o postačima koji cijeli dan poste i iskoriste taj određeni period da poslije iftara popiju kafu. Omladina koja posti cijeli dan poslije iftara iskoristi vrijeme da popije kafu. Mi ne politiziramo, samo smo postavili realnu sumnju, da li se ovo radi namjerno. To ko će gdje iftariti, da li će biti u krugu porodice ili na nekim stranačkim skupovima širom BiH, šaljući najbolji primjer porodičnog života, to je ipak pravo svakog čovjeka da sam odluči. Ukoliko je policijski sat u 21 sat, ne postoji niti jedan razlog da se rad ugostiteljskih objekata ne dozvoli do 21 sat, nekome će put do kuće biti pet minuta, a nekome sat – kazao je Dević.

Na sve to replicirao je zastupnik Haris Zahiragić kazavši "mašallah mumina", obraćajući se Konakoviću.

- On je iz svog širokog dijapazona znanja pokazao poznavanje tradicije Bošnjaka i iftara u Sarajevu, zaista sam fasciniran količinom znanja gospodina Konakovića. Apsolutno nije bitno da li neko želi da iftari kući ili vani, ili da li neko poslije iftara želi da posjeti neki ugostiteljski objekat. Određeni broj ljudi zbog nepoštivanja zaključka Skupštine KS jeste u diskriminatornom položaju posljednji mjesec. Vi dok hodate po Bosni i ne noćite u svojoj kući, uopće ne trebate nama govoriti gdje se trebamo iftariti. Zahvaljujem se Konakoviću na vjerskoj poduci, od našeg šejha efendije gospodina Konakovića – kazao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.