open-navfaktor-logo
search
Dogovor Dodika i Putina
Zabrinutost u Hrvatskoj: Grade li Rusi u RS-u vojnu bazu na 30 kilometara od Dubrovnika?
Hrvatska javnost zabrinuta je najavama izgradnje velikog međunarodnog aerodroma u Trebinju, na tridesetak kilometara od Dubrovnika.
Denis Zeba
06.04.2022. u 09:03
get url
text

VEZANI TEKST - Dubrovački gradonačelnik: Srbija ima neke druge namjere za aerodrom Trebinje

Tako Slobodna Dalmacija piše da moguće je da je upravo izgradnja ovog aerodroma bila tema telefonskog razgovora ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika četvrtog dana ruske agresije na Ukrajinu. U tekstu je pogrešno navedeno da je Dodik predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

- Rečeno je tek toliko da su njih dvojica obavili "razmjenu mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine, te su "zacrtani koraci za intenziviranje napora u tom pravcu".

VEZANI TEKST - Planirani aerodrom u Trebinju nema ekonomsku isplativost, pista će služiti ruskoj vojsci?

No, u selu Mioniće (nedaleko od Trebinja) odjednom su počele izmjere za izgradnju piste samo kilometar kraće od Kenedy Space centra na kojeg je slijetao Space Shuttle. Za stanovnike Nevesinja, Bileće i Trebinja taman dovoljno. Za sigurnost Hrvatske možda i previše, piše u tekstu Slobodne Dalmacije i dodaje se:

- Nije stoga beznačajna videoporuka koji je za otvorenje Hrvatsko-američkog foruma u Zagrebu poslao američki državni sekretar Antony Blinken.

- Napad na vas, napad je na nas, rekao je Blinken i naglasio kako će "SAD Hrvatskoj uvijek čuvati leđa".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.