Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su u četvrtak u Mostaru Ugovor o finansijskoj pomoći za saniranje posljedica požara na Osnovnoj školi "Mirsad Salkić-Čava" u Bužimu.

Vrijednost potpisanog ugovora je 100.000 maraka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Prije mjesec dana spomenutu osnovnu školu zahvatio je požar kojega su uzrokovale neispravne instalacije, pri čemu je uništena krovna konstrukcija i pričinjena materijalna šteta kako u holu škole, tako i u učionicama, a izgorio je i dio dokumentacije u školi.

- Ministarstvo je odmah reagiralo, nakon čega je Federalna vlada žurno i odobrila navedeni iznos za saniranje posljedica požara na bužimskoj osnovnoj školi. Vjerujem da će i sanacioni radovi teći po planu i da će prostori škole što skorije ponovno biti spremni za učenike i nastavni proces. Na prvom mjestu su nam sigurnost djece i njihovo zdravlje, uz osiguranje kvalitetnih i odgovarajućih uvjeta za učenje i rad - istaknula je ministrica Dilberović.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH prepoznala upućenu inicijativu kao prioritetnu te odobrila navedeni iznos za bužimsku školu.

- Zahvaljujem se što su uradili sve da se brzo osiguraju tražena sredstva. Također, pozivam i Vladu USK-a da slijedi ovaj primjer te obećani iznos od 70.000 maraka što skorije uplati kako bi se mogle u potpunosti sanirati posljedice požara. Na taj način naša djeca imala bi siguran krov nad glavom tokom pohađanja nastave i potpuno uslovne prostorije kakve zaslužuju - kazao je Nanić.