Kako se nastava trenutno izvodi u okolnostima prilagođenim panedmiji koronavirusa, u razgovorima sa mednažmentima škola odlučeno je da se dio sredstava za prvo polugodište školske 2020/21. godine iskoristi za nabavku neophodne tehničke opreme koja će olakšati realizaciju online nastave.

Općina je za ovu namjenu izdvojila 37.500 maraka, a škole će nabaviti tehničku opremu poput web kamera, mikrofona... Tim povodom potpisani ugovori sa direktorima petnaest osnovnih škola sa područja Novog Grada.

- Ove godine, s obzirom na to da se nastava odvija u znatno drugačijim uslovima, odlučili smo da se dio sredstava koja su bila namijenjena kao podrška vannastavnim aktivnostima preusmjeri za podršku školama u nabavci opreme koja je potrebna za održavanje online nastave - kazao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Direktor OŠ "Aneks", koji je ujedno i predsjednik Aktiva direktora Općine Novi Grad, Omer Begović zahvalio se načelniku Semiru Efendiću i Općini Novi Grad u ime svih direktora osnovnih škola u Novom Gradu.

- Općina Novi Grad, na čelu sa načelnikom Efendićem, kontinuirano pomaže poboljšanju uvjeta za rad naših učenika, a samim tim olakšava se i rad nastavnika, iako osnovno obrazovanje nije u nadležnosti Općina, već Kantona. U toku ove školske godine realiziran je projekat nabavke ruksaka i kompleta udžbenika za prvačiće, dobili smo sredstva za nabavku tablet uređaja, koje smo podijelili učenicima slabijeg imovinskog stanja, a ovo je treći projekat na istom fonu, nakon što su se škole izjasnile o potrebama - rekao je Begović.

Edin Đedović, direktor OŠ "Osman Nakaš", rekao je da će dodijeljena sredstva biti od velike pomoći učenicima i nastavnom osoblju, čime će kvalitet nastave biti unaprijeđen, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

- Djeca su na prvom mjestu i ovo je prava pomoć za djecu osnovnih škola - kazao je Đedović.

Podsjećamo, početkom panedmije koronavirusa i uvođenjem online sistema nastave, Općina Novi Grad izdvojila je sredstva u iznosu od 40.500 KM za nabavku tablet uređaja učenicima novogradskih osnovnih škola, kako bi im barem malo olakšala praćenje nastave.