open-navfaktor-logo
search
Genocid
Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 20 žrtava
U Identifikacionom centru Podrinje u Tuzli identificirano je još 35 žrtava za koje se porodice još nisu izjasnile da li ih žene ukopati u julu ove godine
07.05.2019. u 11:16
get url
text

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 20 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH. 

-Porodice su za sada dale saglasnost za ukop 20 žrtava genocida u Srebrenici - izjavila ja Fazlić.

U Identifikacionom centru Podrinje u Tuzli identificirano je još 35 žrtava za koje se porodice još nisu izjasnile da li ih žene ukopati u julu ove godine. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima pa porodice čekaju da li će se naći i preostali dijelovi tijela žrtava ubijenih u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine. 

-Porodice još nisu dale saglasnost uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka. U ovom Identifikacionom centru nalaze se posmrtni ostaci još 116 osoba, za koje je stigao preliminarni DNK nalaz, međutim, još nije urađena identifikacija od porodica - pojasnila je Fazlić.

Smatra da će broj žrtava, koje će biti ukopane ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, najvjerovatnije biti nešto veći do kolektivne dženaze u julu ove godine. 

Proces traženja i pronalaženja žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je otežan. Prošlo je više od dvije decenije kako su osobe ubijene, a još nisu pronađene. Veliki problem je i nedostatak tačnih informacija o pojedinačnim ili masovnim grobnicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci tih žrtava. 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.