open-navfaktor-logo
search
Opet o susjedima
Za Grabar-Kitarović BiH je "nedemokratska država"
Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), i ako me optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH, rekla je
28.09.2018. u 22:47
get url
text

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je odbacila kritike nekih političara, bošnjačkih i probošnjačkih, iz BiH da se miješa u unutarnje odnose u našoj zemlji koja u oktobru izlazi na parlamentarne izbore.

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u utorak hrvatsku predsjednicu zbog njene izjave tokom posjete New Yorku da je Hrvatska zabrinuta stanjem na jugoistoku Evrope, uključujući činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene izbornog zakona.

Ističući da optužbe za miješanje u unutarnje stvari obično dolaze iz nedemokratskih država, Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma i dužna je brinuti se za bosanskohercegovačke Hrvate.

-Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), i ako me optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH - rekla je.

Međunarodnu je zajednicu pozvala da se više bavi stanjem u BiH "jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost cijele regije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.