open-navfaktor-logo
search
Kraj blokade
Za četvrtak najavljene dvije sjednice Skupštine: Uvod u smjenu Vlade KS
Prema Sporazumu koji su jučer potpisali zastupnici i predstavnici političkih stranaka koji čine Skupštinu KS, 29. januara bi se trebalo glasati o nepovjerenju Vladi
21.01.2020. u 12:52
get url
text

U četvrtak će se održati dvije sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Prva sjednica Skupštine KS počet će u 9 sati i 30 minuta. Riječ je o nastavku 18. radne sjednice sa tri tačke dnevnog reda. Nakon pitanja zastupnika i inicijativa, kao druga tačka planirano je utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi s prijedlogom za glasanje o nepovjerenju Vladi KS, a zatim i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.

Zatim je planirano da se održi i druga sjednica, 19. radna, sa početkom u 9 sati i 40 minuta.

Predložen je dnevni red sa četiri tačke.

Nakon zastupničkih pitanja i inicijativa pred zastupnicima će se naći Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2020. godine, zatim Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za period od 1. januara do 31. marta 2020. godine i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS za period od 1. januara do 31. marta 202. godine.

Nastavak rada zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo znači nastavak procesa nakon kratke blokade nakon što je formirana nova većina u Skupštini KS koju čine zastupnici SDA, DF-A, SBB-A i zastupnik BOSS-a.

Podsjećamo i da su, ukoliko ne dođe do usvajanja ovih važnih odluka, za utorak, 28. januara, koordinacije sindikata budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo najavili proteste jer bi bez odluke o privremenom finansiranju više od 23 hiljade radnika ostalo bez plaća.

Ove dvije sjednice Skupštine su i uvod u najavljivanu smjenu Vlade KS na čelu sa Edinom Fortom. Prema Sporazumu koji su jučer potpisali zastupnici i predstavnici političkih stranaka koji čine Skupštinu KS, 29. januara bi se trebalo glasati o nepovjerenju Vladi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.