open-navfaktor-logo
search
Roditelji razočarani
Za 14 logopeda u JU Dom zdravlja KS ugovor o radu istječe 24. decembra, hoće li na biro?
Šta će biti sa 14 logopeda u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo kojima ugovor o radu istječe 24. decembra, niko pouzdano ne zna.
13.12.2022. u 17:08
get url
text

Do sada im je u ovoj godini u dva navrata produžavan ugovor o radu na po tri mjeseca. U pravilu u Domu zdravlja KS sada bi trebala biti provedena konkursna procedura, a da li će se to stvarno i dogoditi, ostaje da se vidi u narednim danima ili će logopedi završiti na birou.

Sve veća potreba za logopedima

Od 14 logopeda, njih 10 uskoro puni tri godine radnog staža, čime su stekli uvjete da dobiju ugovor na neodređeno vrijeme.  

U BiH iz godine u godinu, zbog sve više djece sa govornom manom, sve je veća i potreba za logopedima.

Elma Bavčić iz Sarajeva majka je petogodišnjeg djeteta sa disharmoničnim razvojem. Kaže kako skoro dvije godine dijete vodi kod logopeda te da je u tim godinama jako važan kontinuitet i rad sa njim.

- Mozak se razvija do šeste godine života i tada je najvažnije raditi sa djecom koja imaju bilo kakve poteškoće. Naročito kod djece koja imaju problema sa govorom važno je što ranije početi raditi sa njima jer su tada puno veće šanse za uspjeh. Svaki izgubljeni termin, a naročito ako ta "praznina" traje mjesec, dva, tri, mnoge stvari se više ne mogu nadoknaditi ili je to jako teško postići - govori Bavčić.

Dodaje da su unazad dvije godine na području KS bila samo dva logopeda.

- Trenutno je stanje puno bolje jer ih ima više. U svakom domu zdravlja ima jedan do dva logopeda. I to je mali broj jer ako hoćete ozbiljan rad, svako dijete sedmično mora imati termin kod logopeda barem dva do tri puta. Naša djeca to nažalost ne mogu dobiti, moramo se zadovoljiti jednom ili eventualno dva puta. Bojimo se šta će biti sa 14 logopeda jer im je najavljeno da će ići na biro, a to znači da naša djeca ponovo ostaju bez stručnih ljudi koji su im jako potrebni - ističe Elma Bavčić.

VEZANI TEKST - Šta će biti s 14 logopeda u KS: U JU Dom zdravlja kažu da im je ugovor produžen, oni razočarani zbog spore reakcije vlasti

Razoračana je i Sabina Librić, majka sedmogodišnjeg djeteta koje već dvije i po godine treba podršku logopeda.

Zahvalna je logopedici Dijani Rahmanović, koja, kako kaže, prilagođava termine sa roditeljima koji rade i uklapa svu djecu sa kojom radi kao Rubikovu kocku.

- Ima strpljenja jer je dijete iz autističnog spektra i pomaže mu oko svih prepreka. To dakle nije samo logopedski, nego cjeloviti terapeutski tretman. Za našu djecu jako je važan kontinuitet u radu jer kad se on prekine i njihov napredak stagnira, a u težim slučajevima i nazaduje. Logopedi su nama vrlo važna karika u cjelokupnom lancu. Potrebni su nam i češće od jednog termina u sedmici, ali razumijemo da je puno djece u KS koja ih trebaju - naglašava Librić.

S obzirom na očigledno izraženu potrebu za ovim kadrom u KS, postavlja se pitanje - zašto se ne donese odluka da se logopedi prime u radni odnos!?

Šta kažu u Domu zdravlja KS

Šta će biti sa 14 logopeda pitali smo i Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, ali do objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

U JU Dom zdravlja KS kažu "kako je Menadžment odavno prepoznao važnost broja logopeda, ali šta će biti sa 14 uposlenika nakon 24. decembra zavisi", dodaju, "od više instance odakle čekaju signal".   

- Novo vrijeme nosi nove probleme. U vremenu masovne digitalizacije i elektronskih pomagala na terenu uočili smo da dosta djece ima poteškoće u govoru. No mi smo morali raditi prema Plavoj knjizi normativa iz 2014. godine koji su propisani sa federalnog nivoa kada je bilo dovoljno sedam logopeda, što je jako malo ako uzmemo u obzir potrebe na terenu. U posljednje vrijeme išli smo svim pravno formalnim aktima da se na neki način, uz naše zahtjeve, ide u izmjenu starih normativa, čime bismo tim ljudima riješili pravno formalni status u smislu da bi bili angažirani, kako kroz Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, tako i kroz Centar za rani rast i razvoj. Po usvajanju novih normativa mi bismo pravno formalno dobili zeleno svjetlo za taj broj logopeda. Nakon toga Dom zdravlja KS išao bi u raspisivanje konkursne procedure kako bismo na zakonit način ovaj proces priveli kraju - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.        

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.