open-navfaktor-logo
search
Švicarski skijaš
Yule "bocnuo" osvajača dva mala kristalna globusa: Nisam spreman biti *upak zbog pobjeda
Pandemija koronavirusa paralizovala je pojedine dijele Evrope, a poremetila je i brojna sportska takmičenja.
13.03.2020. u 12:55
get url
text

Upravo je to bio razlog zbog kojeg je FIS odlučio prijevremeno okončati sezonu Svjetskog kupa u alpskom skijanju, a mali kristalni globus u veleslalomu pripao je Henriku Kristoffersenu, koji je bio prvoplasirani u prije negoli je otkazana utrka u Kranjskoj Gori.

Švicarac Daniel Yule nije bio pretjerano sretan zbog ovakvog ishoda sezone jer je za Norvežaninom zaostajao 47 bodova. Nakon svega, Kristoffersen se našao i na udaru brojnih kolega, među kojima i nije omiljen...

- Henrik je izvanredan skijaš. Ipak, ako gledamo s neke ljudske strane, onda bih to formulisao na ovaj način: "Nisam spreman biti *upak zbog pobjeda" - kazao je Yule, te dodao:

- Bilo je perioda u kojima se zbog uspjeha čudno ophodio prema svojim konkurentima. Smatram da se u odnosu na prošlu zimu popravio kao čovjek. Kao predstavnik takmičara u FIS-u obavio sam s njim nekoliko dobrih razgovora, na mnoge stvari imamo iste ili slične poglede.

Na kraju vrijedi reći da su Velike kristalne globuse osvojili Aleksander Aamodt Kilde (Norveška) i Federica Brignone (Italija). U spustu su slavili Švicarci Beat Feuz i Corinne Suter, a u superveleslalomu Mauro Caviezel i Corrinne Suter.

Već pomenutom Henriku Kristoffersenu pripali su mali kristalni globusi u slalomu i veleslalomu. U konkurenciji skijašica u slalomu je slavila Petra Vlhova, dok je Federica Brignone trijumfovala u veleslalomu. Francuz Alexis Pinturault i Italijanka Federica Brignonge bili su najbolji u alpskoj kombinaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.