Kako se navodi u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Vulin je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i "nije postala dio antiruske histerije".

On je izrazio zahvalnost Rusiji zbog doslednog poštovanja suvereniteta i integriteta Srbije i nepriznavanja nezavisnosti Kosova, navodi se, te dodaje da je Lavrov rekao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne cjelovitosti.

- Vulin je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsjednika Vučića 2015. spriječio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom - navodi se u saopćenju iz MUP-a Srbije.

Vulin je dodao i da je Lavrov iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda, a da je Srbija samostalna i nezavisna država koja sama bira svoje prijatelje, te izrazio žaljenje što je ruskom ministru onemogućena posjeta Beogradu u junu i ocijenio da su tada prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava.

Na sastanku je istaknuto da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju izuzetne diplomatske odnose i uspješnu bilateralnu saradnju.