Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je, gostujući na državnoj televiziji RTS, spomenuo i moguću nabavku novog kontigenta oružja ovaj put sa zapada poput francuskog višenamjenskog borbenog aviona 4+ generacije Dassault Rafale, kakvu je međudržavnim sporazumom s Francuskom ugovorila i Hrvatska za 1,2 milijarde eura. Za sad je sa zapada sigurna nešto ranije ugovorena nabavka 22 nova radara koji bi, prema Stefanovićevim očekivanjima, trebali stići do kraja 2022. godine. 

VEZANI TEKST - Naoružavanje Srbije i MUP-a RS-a prijetnja su sigurnosti na Balkanu, BiH bi mogla biti sljedeća meta

Specijalizirani srbijanski vazduhoplovni portal Tango Six otkriva da ministarstvo odbrane kani nabaviti 22 radara francuskog proizvođača Thalesa, te precizira da je riječ o radarima tipa Ground Master GM200 i GM400, izrađenima u saradnji s američkim Raytheonom.

Thalesov radar tipa Ground Master GM200 istovremeno detektira i podjednako prati mete na malim i velikim visinama u svim vrstama okruženja. Prema navodima francuskog proizvođača, GM200 se temelji na uspješno dokazanoj strukturi GM400 te pruža koordinaciju protuzračnog oružja za sustave protuzračne odbrane vrlo kratkog dometa (VSHORAD) do protuzračne odbrane kratkog dometa (SHORAD). Radar GM200 s aktivnim faznim radarskim sistemom osmatranja (AESA) djeluje u frekvencijskom pojasu S, a optimiziran je za nadzor zračnog prostora, lociranje neprijateljskih letjelica i raketa i operacije usmjerene ka neprijateljskim PZO sistemima poput elektronskog zaprečavanja i ometanja.

Maksimalan domet u motrenju na ciljeve u zraku iznosi 250 kilometara za mete normalnih gabarita kao što su borbeni avioni, a u posebnom načinu rada ovaj osmatrački radar može otkriti niskoleteće i sporoleteće ciljeve kao što su taktički borbeni dronovi ili dronovi samoubice i razlikovati mete u tom opsegu motrenja na daljinama do 100 kilometara. Također je sposoban otkrivati, pratiti i razvrstavati više od hiljadu ciljeva koji dolaze putem ubacne putanje kao što su razni vođeni, nevođeni i krstareći projektili, i artiljerijske granate u raznim kalibrima. 

Sa druge strane osmastrački radar GM400 potpuno je aktivan 3D radar koji se koristi na strateškom nivou za protuzračnu odbranu dugog dometa. Također, radi na S opsegu frekvencija, a potpuno automatski otkriva, prati i razvrstava ciljeve od taktičkih borbenih dronova, dronova samoubica i helikoptera na malim visinama, pa sve do višenamjenskih borbenih aviona u svim rasponima visine. Maksimalni domet u otkrivanju ciljeva u zračnom prostoru veličine taktičkog lovca iznosi 470 kilometara, a manje ciljeve otkriva već na daljinama od 250 kilometara na visinama preko 30.000 metara. Osmatrački radar GM400 nalazi se u naoružanju 12 zemalja, a najviše ih ima Finska, njih 12, nabavljenih 2010. godine. Francuska, koja za sad ima pet sistema GM400, do kraja 2022. godine trebala bi nabaviti njih još 12. Njemačka vojska koristi šest GM400, a po dva imaju Estonija i Slovenija. Gruzija ima ukupno šest GM200 i GM400, slijede Čile i Bolivija s četiri te Maroko s tri komada. Po dva primjerka imaju vojske Senegala, Bangladeša i Malezije.

VEZANI TEKST - Srbija za oružje daje 600 miliona eura: Jasno je ko se sprema za rat, a "Bošnjaci su militantni"

Spekulira se oko cijene kompletnog PZO sistema motrenja i zaštite zračnog prostora srednjeg i velikog dometa. No, zna se da su Ujedinjeni Arapski Emirati svojih 17 naručenih radara tipa GM200 ugovorili za 700 miliona eura, što je otprilike 40 miliona eura po jednom sistemu GM200 dok je GM400/403 nešto skuplji. Kompletna nabavka Srbiju bi koštala preko milijardu eura. Ako tome dodamo i kineske raketne PZO sisteme FK-3 koji su kvalitetna kopija ruskog strateškog raketnog sistema zaštite zračnog prostora S-300 koji su također naručeni od Kine ukupno 3 baterije po cijeni od 200 miliona USD, onda je jasno da Srbija kani zatvoriti svoj zračni prostor za NATO-ovu zračnu flotu.

Srbija već ima modernizirani ruski raketni PZO sistem S-125 M1T Neva/SAM-3 Goa organiziran u 1 divizion 126 brigade zračnog osmatranja PVO-a Vojske Srbije, tu je i jedan divizion PZO raketno artiljerijskog sistema kratkog dometa Pantsir S1/SA-22 Greyhound, što bi sa jednim divizionom (3 baterije) raketnog sistema FK-3 činilo najbolju PZO odbranu Balkana i u inferioran položaju stavilo kompletan region posebno Republiku Hrvatsku koja za razliku od Bosne i Hercegovine nema raketnih sistema PZO srednjeg dometa. Zrakoplovna brigada OSBiH za razliku od ostatka regiona jedina posjeduje jedan divizion PZO raketnog sistema srednjeg dometa 2K12 KUB/SAM-6 Gainful koji je nakon procesa formiranja OSBiH preuzet od tzv. VRS.     

Vidjet ćemo da li će nabavka novog oružja iz Francuske sa ugovorima od više stotina miliona eura kupiti i naklonost Emmanuela Macrona ka evropskim "non- paperima", srpskim teritorijalnim pretenzijama prema Bosni i teoriji Trumpove administracije o razmjeni teritorija na Balkanu, dok Francuska bude predsjedavala EU u prvih šest mjeseci ove godine.