open-navfaktor-logo
search
Pomirljivo
Vučić o Kosovu: Ako ne postignemo kompromisno rješenje, izgubit ćemo sve
Nisam se odlučio za nastavak laži i samoobmane. Rekao sam svima nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu, osim u zdravstvu i školstvu. Trebamo prestati s obmanjivanjem vlastite javnosti, rekao je Vučić
27.05.2019. u 21:30
get url
text

Predstavljajući u Skupštini Srbije izvještaj o Kosovu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je vrijeme da se izabere "između slatke laži i gorke istine".

- Nisam se odlučio za nastavak laži i samoobmane. Rekao sam svima nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu, osim u zdravstvu i školstvu. Trebamo prestati s obmanjivanjem vlastite javnosti. To sam ponavljao svih ovih sedam godina, kao i da je dogovor s Albancima jedini način za budućnost - poručio je Vučić u svom govoru koji je potrajao dva sata i dvadeset minuta, a kojeg su opozicioni zastupnici bojkotovali.

Vučić je kazao kako će učini sve da se dođe do kompromisnog rješenja koje će "voditi računa o sigurnosti srpskog naroda, zaštiti imovine, ali i vitalnim interesima Srbije na Kosovu", prenose srbijanski mediji.

- Ako bude kompromisnog rješenja, narod će se o tome morati izjasniti i, za razliku od drugih zemalja, u Srbiji će odluka naroda biti obavezujuća. Ne budemo li pristali na kompromis, izgubit ćemo sve - poručio je Vučić, dodavši kako je osnovni preduvjet da se ponovo sjedne za pregovarački stol ukidanje kosovskih carina na uvoz robe iz Srbije.

Govoreći o mogućnosti da Beograd i Priština ne postignu sporazum, Vučić je istaknuo kako bi takav scenarij imao katastrofalne posljedice i po Albance i po Srbe. "Zamrznut konflikt" između Beograda i Prištine ne može postoji kao trajno rješenje jer ga, smatra predsjednik Srbije, Albanci ne žele.

- Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci napasti Srbiju. Sljedeće pitanje je kako ćemo izdržati napad Albanaca ako do njega dođe - rekao je Vučić.

S druge strane, u slučaju postizanja dogovora s Albancima i ulaska u Evropsku uniju došlo bi do jačanja srpske ekonomije, povećavanja životnog standarda i podizanje nataliteta, smatra Vučić.

- U slučaju da dođemo do rješenja s Albancima u periodu između 2025. i 2030. i ako tada pristupimo EU, to bi drastično pojačalo naše šanse da budemo blizu minimalnog ili najmanje lošeg rješenja, dok bi sve drugo vodilo u tešku situaciju - zaključio je predsjednik Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.